Mituri şi adevăr: cât de mult bine ne fac de fapt sucurile naturale de fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO TheHealthSite.com

Odată cu temperaturile ridicate, dorinţa de a ne potoli setea creşte considerabil, însă mulţi dintre noi sunt reticenţi în a bea un suc de fructe, deoarece cred că le îngreunează dieta, din cauza cantităţii de zahăr pe care o conţine. Lucrurile nu stau chiar aşa, relevă ultimele studii, care confirmă că nu există o relaţie semnificativă între consumul de fructe şi greutatea corporală la copii şi adulţi, potrivit Abc.es.

În acest sens, un studiu recent a concluzionat că consumul de sucuri de fructe este asociat cu un indice de masă corporală inferior (IMC).

Acest lucru a fost demonstrat de rezultatele studiului Food4Me, care a evaluat obiceiurile alimentare la un total de 1.441 adulţi din şapte ţări europene. Potrivit acestui studiu, consumul de sucuri de fructe, ca parte a unei diete bazate pe peşte albastru, grăsimi polinesaturate, fructe cu coajă lemnoasă, produse lactate, cereale integrale, consum crescut de fibre, fructe şi legume, precum şi o creştere a activităţii fizice, este asociat cu un IMC mai mic.

De asemenea, studiile efectuate la o populaţie de copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 18 ani din 1995 şi până în 2013 nu au identificat o relaţie semnificativă între consumul de suc de fructe şi creşterea în greutate, dacă ne gândim la aportul de energie. În aceeaşi linie, alte 8 studii arată că nu există o relaţie cauză-efect semnificativă în raport cu creşterea masei corporale la o populaţie de copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani.

María Dolores del Castillo, cercetător, a declarat pentru ABC, că sucul de fructe este pur şi simplu fructul stors, care la fel ca fructul în sine, conţine în mod natural aproximativ 10% zaharuri din fructe şi 90% apă, vitamine, minerale şi fitonutrienţi. El a precizat că este important să se facă distincţia între suc şi nectar, deoarece uneori sunt vândute ca şi cum ar fi aceleaşi, "dar nu este aşa".

Sucul de fructe are un conţinut de fructe 100%, în timp ce nectarurile au 50% apă cu îndulcitori. În opinia sa, o pahar de 150 de mililitri de suc şi o dietă variată nu reprezintă nicio problemă. Problema apare când copii/adulţii trec de această cantitate de 150 de mililitri de suc, petrec ore în şir în faţa televizorului sau la PC şi consumă alimente nesănătoase.

Experţii ne avertizează că este o greşeală mare dacă adăugaţi zahăr în suc pentru a-i da o dulceaţă mai pronunţată, deoarece "nevoia de zahăr zilnic este de 30 de grame, iar într-o porţie de suc se pot găsi până la 20 de grame".