Care este diferenţa dintre iaurtul grecesc şi alte tipuri şi ce îl face atât de special

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO:  healthline.com

Iaurtul este un produs lactat fermentat, popular în toată lumea. În ultimii ani, s-a promovat tot mai mult iaurtul cremos, grecesc. Atât celelalte tipuri de iaurturi, cât şi cel grecesc, sunt o încântare pentru sănătate, având multiple beneficii.

Iaurturile sunt pline cu nutrienţi de înaltă calitate şi oferă multiple beneficii pentru sănătate, dar poate vă întrebaţi ce le diferenţiază. 

Produsele lactate fermentate sunt obţinute prin transformarea lactozei - zahărul din lapte care se produce în mod natural - în acid lactic prin utilizarea anumitor bacterii, denumite şi culturi iniţiale. De fapt, atât iaurtul obişnuit cât şi cel grecesc sunt făcute cu aceleaşi ingrediente principale - lapte proaspăt, plus Streptococcus thermophilus şi Lactobacillus bulgaricus ca şi culturi de început, potrivit healthline.com

Cu toate acestea, gustul şi nutrienţii lor diferă datorită modului în care au fost făcute.

Iaurtul obişnuit se face prin încălzirea laptelui, adăugarea de bacterii şi lăsarea acestuia la fermentare până când atinge un pH acid de aproximativ 4,5. După ce se răceşte, se pot adăuga şi alte ingrediente precum fructul. 

Majoritatea iaurturilor sunt fie de băut, fie ai groase, care se pot consuma cu lingură. Datorită naturii sale acide, iaurtul simplu poate avea un gust uşor acru. Totuşi, în general este mai dulce decât iaurtul grecesc. 

Iaurtul grecesc se face prin eliminarea zerului şi a altor lichide din iaurt obişnuit. Deoarece procesul acesta reduce volumul total, iaurtul grecesc „înghite” mult mai mult lapte decât iaurtul obişnuit. 

Unele companii pot folosi agenţi de îngroşare sau alte ingrediente uscate, caz în care produsul final este denumit iaurt „fortificat” sau „în stil grecesc”. Deoarece cea mai mare parte a lichidului este îndepărtată, iaurtul grecesc este mult mai gros şi mai tangibil decât iaurtul obişnuit. De asemenea, este şi mai scump, deoarece are nevoie de mai mult lapte.

Ambele iaurturi sunt o sursă excelentă de magneziu, vitamina B12 şi iod. Iaurtul grecesc conţine aproximativ jumătate din cantităţile de carbohidraţi şi de zahăr pe care le are iaurtul obişnuit, în timp ce are de aproape două ori mai multă proteină.

Cercetătorii de la Harvard au descoperit că iaurtul, în general, poate fi un ajutor important în menţinerea greutăţii pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Mai multe pentru tine:
Pe ce sumă uriașă a apărut goală Andreea Antonescu în revista cu „iepurași”: „Puteai cumpăra cinci garsoniere”. De ce Andreea Bălan a refuzat cei 20.000 de dolari?
Insula din Grecia care ascunde un pericol uriaș. Mai mulți români trag un semnal de alarmă: „Nu știu prin ce minune am reușit să mă ridic”
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Statul român, despăgubit de una dintre cele mai mari companii de asigurări din Olanda. Suma primită pentru tezaurul furat
O dulce poveste lipovenească în episodul 2 al seriei „Portret gastronomic local”: „La Grisha” și Tortul Medovik
Filmul spectaculos care a cucerit topul Netflix la început de toamnă. Are o poveste diferită și te ține lipit de televizor
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Cine este mama lui Toto Dumitrescu? Fosta soție a lui Ilie Dumitrescu a fost poreclită „Monica Bellucci de România”. FOTO
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Întrebat ce a mâncat la dineul de stat, Donald Trump a răspuns abrupt: ”Ce naiba ne-au servit ei acolo”. Cum s-a simțit în UK
Prințesa Kate i-a arătat Melaniei Trump cum te îmbraci informal, dar șic! Prințesa de Wales dă ora exactă în modă în Marea Britanie