Întâlnirea dintre tovarăşa Suzana Gâdea şi un elev de clasa a XII-a care voia să se facă medic psihiatru: „A sărit în sus foarte ofuscată, foarte supărată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suzana Gâdea ILUSTRAŢIE de Florian Marina

Medicul psihiatru Alexandru Paziuc s-a întâlnit cu Suzana Gâdea, fost ministru al Educaţiei în comunism, pe când era elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava. Gâdea, care era inginer chimist, efectua o inspecţie la o oră de biologie.

 Alexandru Paziuc a declarat pentru „Adevărul” că şi-a dorit de mic copil să devină medic psihiatru, dar s-a hotărât cu adevărat, după o întâlnire cu tovarăşa Suzana Gâdea, fost ministru al Educaţiei în perioada comunistă.

Medicul ne-a spus că fostul ministru a efectuat o vizită de lucru la Suceava, când el era elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”. Alexandru Paziuc îşi aminteşte că Suzana Gâdea a intrat în sala de clasă, în timpul orei de biologie. 

„A intrat în clasă cu tovarăşul prim-secretar şi ne-a luat la întrebări. Ce am avut de învăţat pe astăzi? Eu am fost pe fază. Nu pot să spun că am dat răspunsuri corecte. M-a întrebat care sunt etapele de dezvoltare a biologiei şi i-am dat anii 1848, 1916, 1944, deci practic evenimente care au influenţat cultura şi istoria. M-a întrebat dacă ştiu câţiva reprezentanţi? Şi, sigur, i-am spus câţiva paşoptişti şi câteva personaje din Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial. Răspunsul a fost mulţumitor pentru doamna ministru. A mai fost o întrebare, dacă ştiu care este cea mai frumoasă grădină botanică din ţară? Atunci, ca să nu fiu pe placul ei, i-am spus grădina botanică de la Cluj. Ea mi-a spus că este o greşeală a noastră, a ministerului, că nu dăm suficiente fonduri la Bucureşti”, îşi aminteşte Alexandru Paziuc.

Alexandru Paziuc, medic psihiatru. FOTO: www.newsbucovina.ro

Dialogul dintre cei doi nu s-a oprit aici. Tovarăşa ministru a vrut să ştie ce voia să se facă elevul atunci când va termina clasa a XII-a. „M-a întrebat unde vreau să dau mai departe. I-am spus că la Medicină. Ea a răspuns, sigur că da, deşi nu prea i-a convenit. M-a întrebat ce specialitate cred eu că aş putea să fac. Atunci i-am spus că mie mi-ar plăcea să fac psihiatrie. Moment în care a sărit în sus foarte ofuscată, foarte supărată, încercând să explice că noi ne aflăm în prim proces de construcţie a societăţii socialiste multilateral dezvoltate şi că în această etapă avem nevoie de doctori care să repare muşchii şi oasele. Aceasta a fost prima dată când am afirmat clar că mă duc la Medicină”, ne-a declarat Alexandru Paziuc.

Mai multe pentru tine:
Consecințele hrănirii urșilor la marginea drumului. Șeful Salvamont Argeș: „Nu-ți bate joc de el încurajându-i cerșitul!”
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de răposata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Zodia binecuvântată de Paște. Este protejată de Dumnezeu și va trăi un adevărat miracol în zi de sărbătoare
Partidele din Bihor sunt încă indecise. Doar PNL şi-a depus listele, Ilie Bolojan cere votul pentru un nou mandat
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Timișoara strălucește în Duminica Floriilor. Explozie de culoare și parfum în oraș FOTO VIDEO
Firea și-a depus candidatura la PMB însoțită de Ciolacu. Ce mesaj a avut pe tricou și ce i-a transmis lui Piedone
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Elev răpit de pe stradă, imobilizat pe bancheta din spate a unei mașini și amenințat. Totul a pornit de la o fată