Cum se pregăteşte piftia de peşte la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Secretele preparatului delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: paradisverde.ro

Piftia de peşte este un preparat uşor, potrivit pentru o zi caniculară. Se prepară din crap sau şalău. Călugării spun că este un preparat numai bun pentru zilele de sărbătoare, mai ales atunci când este dezlegare la peşte.

Călugării de la Mănăstirea Sihăstria Putnei spun că piftia de peşte este un preparat potrivit pentru zilele de sărbătoare.

Pentru acestă reţetă aveţi nevoie de 1 kg de peste, de preferat şalău sau crap, 2 sau 3 morcovi, 1-2 bucăţi de ţelină, tot atâta păstârnac, 7-8 căţei de usturoi, două plicuri de gelatină şi, firesc, sare şi piper.

Mai întâi, se curăţă şi se spală peştele, care, ulterior,  se fierbe împreună cu legumele în aproximativ trei litri de apă. Apoi se dezosează cu grijă şi se împarte în boluri mici. Peste peşte se presară şi puţin piper măcinat. Ulterior, strecurăm zeama. Adăugăm şase căţei de usturoi mărunţit, piper şi gelatina dizolvată, în prealabil, în 50 de grame de apă călduţă. Umplem bolurile şi le lăsăm la rece. Se ornează cu felii de morcovi (din cei fierţi), frunze de pătrunjel.

Bine de ştiut:

1. Strecuraţi bine supa, folind şi strecurătoarea de metal şi un tifon. 

2. Adăugaţi usturoiul mărunţit nu în zeama fierbinte, ci atunci când s-a mai răcit (să fie călduţă).

3. Dacă nu aveţi gelatină, puteţi să mai fierbeţi unul sau două capete de peşte.

4. Se pot fierbe legumele separat şi peştele separat. Sau se fierb legumele, se strecoară supa, se lasă să se răcească şi apoi se adaugă peştele şi se mai fierbe o oră la foc mic.

5. Puteţi tăia morcovul fiert în rondele, puneţi câteva în boluri şi apoi peştele şi supa strecurată. După ce s-a răcit, înveliţi bolul timp de 1-2 minute cu un şervet îmbibat cu apă fierbinte, apoi întoarceţi bolul pe o farfurie; piftia se va desprinde mai uşor şi va un aspect foarte plăcut.

Mai multe pentru tine:
Situaţia de pe front s-a „deteriorat”, afirmă comandantul-şef al forţelor ucrainene
Avarie la rețeaua de conducte. O sută de blocuri din București rămân fără apă caldă până la 1 mai
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”