Trei reţete de vară recomandate de regretatul Radu Anton Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva

Gospodinele care doresc să-şi suprindă musafirii sau membrii familiilor cu un desert răcoritor, trebuie neapărat să studieze cărţile de reţete ale regretatului Radu Anton Roman.

Pasionat de gastronomie, scriitor şi jurnalist, Radu Anton Roman a reuşit să cucerească inimile românilor cu delicioasele sale reţete culinare. Cele mai multe dintre ele au fost culese în timpul călătoriilor sale prin majoritatea zonelor României şi ulterior publicate în cartea sa de bucate denumită „Bucate, vinuri şi obieciuri româneşti”. 

Volumul cuprinde în paginile sale şi câteva reţete de preparate care domolesc dogoarea verii de afară. 

Siropul de pepene galben 

Denumit „sirop de smintoancă de pepene gablen”, acest preparat vrea a fi un produs alimentar extrem de răcoritor. Cei care vor să-l încerce au nevoie de o jumătate de kilogram de seminţe decojite de pepene galben, apă şi zahăr. Modul de preparare este destul de simplu: seminţele decojite se amestecă împreună cu apa şi zahărul până se obţine o pastă. Peste produsul rezultate se adaugă apă minerală sau sifon şi se serveşte cu gheaţă“.

Secretul din bucătăria boieroacielor de demult 

Pasiunea pentru arta culinară l-a inspirat pe Radu Anton Roman să caute reţete culinare şi în istorie. Astfel, autorul a descoperit o reţetă de şerbet, pusă în practică de doamnele de la curţile boiereşti ale Ţării Româneşti. Este vorba despre şerbetul de micşunele. Acest desert se prepară din un kilogram şi jumătate de flori şi frunze de toporaşi, un kilogram şi jumătate de zahăr, 300 ml de apă şi o lămâie. 

Frunzele şi florile se fierb în apă clocotită până se transformă într-o pastă. Apoi se lasă la răcit şi la scurs, iar zeama obţinută se strecoară. Apoi rupul obţinut se amestecă împreună cu zahărul până se leagă. 

Borşul de bostănei 

Dolvecii sunt unul dintre cele mai îndrăgite preparate culinare ale verii. Radu Anton Roman recomandă o reţetă de vară răcoritoare de borş de dovlecei. Pentru preparare este nevoie de 6 dovlecei, o ceapă, un pahar cu smântână, un ou, o legătură de mărar, patru roşii şi un litru de borş. Toate ingredientele se pun într-o oală cu apă, care se lasă să fiarbă, apoi la final se adaugă borşul. 

Mai multe pentru tine:
Ce i-a provocat unei jurnaliste cancer intestinal la 44 de ani? Nu fuma, nu bea și avea o greutate normală
„Noi i-am pus cruce!” Cum a ajuns să arate una dintre cele mai populare stațiuni balneare din România. Dan Negru: „Când eram copil veneam cu ai mei”
Scandal de pomină pe „Hai-Hui”, numele emisiunii Marinei Almășan, de la TVR 2. Ce acuzații i se aduc: „Nu e o invenție a TVR”. Replica vedetei: „N-a furat nimeni de la nimeni!”
Black Friday 2025. Reduceri mari la încălţăminte și electrocasnice
Tânăra de 18 ani care a întors toate scaunele la Vocea României: „Absolut extraordinar!” Cine este Sunamita Beza
Adevărul despre relația din spatele scenei dintre Angela Similea și „Prințul șlagărelor”. Fiul compozitorului Marcel Dragomir rupe tăcerea: „Ea era ca pe un piedestal!” Ultimele lui cuvinte
Top 5 bestselleruri internaționale 2025 și titluri bonus – Descoperă-le și comandă-le acum pentru serile de iarnă și cadouri de sărbători
Black Friday 2025: Cele mai apreciate parfumuri de damă în România – Top recenzii clienți. Idei de cadouri pentru sărbători
Cel puțin 6 morți și 25 de persoane spitalizate după ce au mâncat acest preparat la restaurant
Black Friday 2025, o oportunitate pentru doamnele care vor să arate bine. Top 3 cele mai bune produse pentru ten, apreciate de clienți
Alexandru Ion și Ștefan Floroaica: “Ne-am întors din Asia Express cu multe kilograme în plus... în bagajul vieții”