Învăţământ în derivă – revista presei locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Citiţi principalele titluri din ziarele locale

Ziarele locale de azi scriu despre învăţământul sătmărean care este în derivă. Multe şcoli au rămas în stadiul de şantier, iar fondurile alocate sunt nesemnificative pentru terminarea lucărilor. Alt subiect abordat de ziarele locale se referă la piaţa neagră a ţigărilor care ia amploare.

Cu şcoli rămase în şantier, cu datorii de zeci de milioane, cu disponibilizări şi salarii diminuate, învăţământul  sătmărean se confruntă cu probleme grave.  Învăţământul sătmărean se află, în această perioadă, în unul dintre cele mai nefaste momente din ultimii 20 de ani. Peste 70 de unităţi şcolare au rămas înca de anul trecut în şantier din cauza faptului ca nu s-au mai primit fonduri pentru terminarea lucrărilor de reconstrucţie şi reabilitare a acestora. Cum nu sunt premise ca aceste fonduri vor veni prea curând, foarte probabil că tot ce s-a construit şi reabilitat până acum se va degrada în timp, ceea ce înseamnă că banii investiţi până în prezent s-ar putea duce pe apa sambetei, scrie Gazeta de Nord Vest.

Deși magazinele duty-free sunt supravegheate non-stop, piața neagră este plină de țigări netimbrate sau ucrainene



Potrivit analizelor efectuate de Ministerul Finanțelor, aportul la bugetul de stat al operatorilor economici care lucrează în sistem duty-free este nesemnificativ. Se știe însă că de pe urma acestor magazine unii realizează profituri impresionante, în timp ce contrabanda cu țigări aduce pierderi anuale de cel puțin 500 de milioane de euro la bugetul de stat, din taxe pe care nu le încasează. Profitând de vidul legislativ privind organizarea, funcționarea și controlul vamal, din aceste activități unii realizează venituri considerabile. Din păcate nici aleșii noștri nu dau semne că ar dori să închidă magazinele sau să schimbe legea. Datorită majorării accizelor, comerțul ilicit cu țigări va lua amploare în acest an. În timp ce piața neagră din municipiul Satu Mare geme de țigări de proveniență duty-free și ucrainene, Vama și Poliția de Frontieră încearcă să-și paseze atribuțiile, scrie Informaţia Zilei.