Cum se prepară delicioşii „optari“ din Ardeal şi cum mai sunt cunoscuţi în alte zone ale ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Optarii din Ardeal au cu totul o altă denumire în Moldolva, unde nu sunt doar un produs de patiserie, ci au şi o legătură puternică cu sărbătorile religioase.

Optari în unele zone din Ardeal, mucenici în Moldova sau produsul Germina în unele patiserii din ţară, toate reprezintă unul şi acelaşi lucru, un desert pufos, gustos şi simplu, dar tot mai rar întâlnit. 
 

În unele oraşe el a dispărut de tot din patiserii, fiind mai mult întâlnit în zona Moldovei, acolo unde este strâns legat de sărbătorea celor 40 de Mucenici, din data de 9 Martie când gospodine pregătesc 40 de astfel de mucenici sau optari, cu nucă şi miere, pe care îi duc la Biserică pentru sfinţit, iar mai apoi îi împart. 


Pentru o porţie de mucenici, e nevoie, cu aproximare, de 1 kg de făină, 4 ouă, 500 ml de lapte, 35 grade drojdie proaspătă, 200 gr zahăr, 3 pliculeţe de zahăr vanilat,  100 grame de unt şi opţional coaja rasă de la o portocală şi o lămâie. Pentru ornare e nevoie de miez de nucă măcinat şi miere. 
 

„Se începe totul cu drojdia, care se amestecă cu puţin lapte cald şi o lingură de zahăr. Între timp se cerne făina şi în mijlocul ei se face o gară, unde va veni pusă drojdia. După ce se amestecă bine, se pun în această compoziţie şi trei ouă, zahărul, zahărul vanilat şi un vârf de cuţit de sare. Opţional, cei care doresc un plus de savoare pot pune aici şi coaja de portoală şi lămâie. Apoi se pune laptele şi se frământă, până se obţine un aluat omogen. Spre final se pune şi untul topit. Se poate să fie nevoie de un plus de făină, în cazul în care aluatul a ieşit prea lipicios”, explică fostul brutar Adrian Dumitru. 
 

Acesta a împletit în cei peste 30 de ani de muncă în patiserie şi brutărie mii de optari, produs care astăzi nu se prea găseşte în comerţ, fiind înlocuit, spune el, de produsele de patiserie care vin îngheţate şi se coc rapid în cuptor. 

Revenind la optari, aluatul se lasă să dospească, iar după ce şi-a dublat volumul, se scoate din vas şi se împarte în bucăţi egale. Aceste se întind până se formează baghete de aluat, care apoi se împletesc. Înainte de a fi băgate la cuptor se ung cu un ou bătut. 
 

„Trebuie să stea în cuptor aproximativ 45 de minute, depinde cât e de bine încălzit cuptorul. După ce se scot, cât sunt fierbinţi, se ung cu miere şi se presară nucă peste ei. Cine doreşte poate amesteca nuca cu puţin zahăr sau zahăr vanilat. Într-o vreme era o modă ca optarii să fie cu nucă de cocos în loc de nucă normală”, mai afirmă fostul patiser.

Mai multe pentru tine:
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța