Reţete alese din bucătăriile a cel puţin trei popoare, în Clisura Dunării. Cum îşi aşteaptă localnicii musafirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gibanica, celebra plăcintă sârbească care se găteşte şi în Clisura Dunării/FOTO globalstorybook.org

Turiştii care ajung în satele din Clisura Dunării trebuie să ştie că aici se pot bucura de multe feluri de mâncare deosebite. Gastronomia românilor s-a combinat cu cea a sârbilor care trăiesc pe aceste meleaguri şi scoate la iveală ce e mai bun la aceste popoare.

Corneliu Martin, preşedintele Asociaţiei Turistice Dunărea Moldova Nouă şi ghid turistic în Clisura Dunării, spune că întotdeauna mesele sătenilor din clisură sunt încărcate de bunătăţi.

"Turiştii pot să descopere nu numai un ţinut îmbelşugat şi elegant, cosmopolit şi cu splendide tradiţii, ci şi o bucătărie opulentă, asemănătoare celei transilvane, cu unele particularităţi: sosuri şi ciorbe îndulcite, pilafuri drese cu verdeţuri şi paprika. Iar vinurile sunt, de asemenea, abundente şi deosebite, iar unele chiar unice de-a lungul Dunării. La Moldova Nouă, predomină vinul roşu şi cel alb (viile Radimna, Liubcova)", spune Martin.

Ghidul bănăţean vorbeşte despre influenţele străine care fac gastronomia zonei atât de bogată.

"Bănăţeanul nu este pretenţios, el doreşte doar să aibă o masă bogată, să fie multe puse la un loc, din belşug, să nu lipsească nimic, iar gustul să fie cât mai natural. Aici, în zonă, s-au perindat diverse naţii şi popoare, în care totul este împrumutat, influenţa germană, maghiară şi sârbească sunt atât de puternice, nu doar că au influenţat bucătăria românească din Banat, dar şi bucătăria din Banat le-a influenţat pe celelalte. Dintre reţetele culinare în zona Moldova Nouă – Clisura Dunării avem supa (zupa) cu tăiţei, cremeş, găluşte cu prune, langoşi, papanaşi, preparate din peşte, preparatele specifice sărbătorilor de iarnă şi cele pascale", povesteşte Corneliu Martin.

Bucătăria sârbească nu este nici ea nelipsită din Clisura Dunării, aceasta fiind reprezentată de preparatele din peşte şi o vestită ciorbă de peşte. Tot de la sârbi vine şi Gibanica o prăjitură cu brânză dulce şi ouă, răspândită şi adaptată apoi în aproape toată Clisura Dunării. Umplutura pentru Gibanica poate conţine spanac, carne, urzică, ceapă şi cartofi. Aşa că mai aveţi încă un argument, pe lângă frumuseţea naturală a zonei, să faceţi cât mai repede o vizită pe Clisura Dunării.

Pe aceeaşi temă:

Satele din Clisura Dunării aşteaptă să fie descoperite de turişti. O zonă fantastică prea puţin cunoscută

Cum vă puteţi relaxa pe Clisura Dunării după ridicarea restricţiilor. Traseele turistice care aşteaptă să fie explorate

Mai multe pentru tine:
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Revoltă de zile mari după finala Vocea României 2025, câștigată de Alessia Pop. Publicul și-a exprimat nemulțumirea față de desfășurarea emisiunii și postul PRO TV
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Creștere importantă a pensiilor pentru o categorie de români. Cine va primi cu 275 de lei mai mult lunar din 2026
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Archie și Lilibet, alături de părinții lor într-o imagine inedită de familie! Prințul Harry și Meghan Markle dau o veste mare
Cât de des ar trebui să faci sex, de fapt. Ce „omoară” intimitatea în dormitor
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”