Reţete alese din bucătăriile a cel puţin trei popoare, în Clisura Dunării. Cum îşi aşteaptă localnicii musafirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gibanica, celebra plăcintă sârbească care se găteşte şi în Clisura Dunării/FOTO globalstorybook.org

Turiştii care ajung în satele din Clisura Dunării trebuie să ştie că aici se pot bucura de multe feluri de mâncare deosebite. Gastronomia românilor s-a combinat cu cea a sârbilor care trăiesc pe aceste meleaguri şi scoate la iveală ce e mai bun la aceste popoare.

Corneliu Martin, preşedintele Asociaţiei Turistice Dunărea Moldova Nouă şi ghid turistic în Clisura Dunării, spune că întotdeauna mesele sătenilor din clisură sunt încărcate de bunătăţi.

"Turiştii pot să descopere nu numai un ţinut îmbelşugat şi elegant, cosmopolit şi cu splendide tradiţii, ci şi o bucătărie opulentă, asemănătoare celei transilvane, cu unele particularităţi: sosuri şi ciorbe îndulcite, pilafuri drese cu verdeţuri şi paprika. Iar vinurile sunt, de asemenea, abundente şi deosebite, iar unele chiar unice de-a lungul Dunării. La Moldova Nouă, predomină vinul roşu şi cel alb (viile Radimna, Liubcova)", spune Martin.

Ghidul bănăţean vorbeşte despre influenţele străine care fac gastronomia zonei atât de bogată.

"Bănăţeanul nu este pretenţios, el doreşte doar să aibă o masă bogată, să fie multe puse la un loc, din belşug, să nu lipsească nimic, iar gustul să fie cât mai natural. Aici, în zonă, s-au perindat diverse naţii şi popoare, în care totul este împrumutat, influenţa germană, maghiară şi sârbească sunt atât de puternice, nu doar că au influenţat bucătăria românească din Banat, dar şi bucătăria din Banat le-a influenţat pe celelalte. Dintre reţetele culinare în zona Moldova Nouă – Clisura Dunării avem supa (zupa) cu tăiţei, cremeş, găluşte cu prune, langoşi, papanaşi, preparate din peşte, preparatele specifice sărbătorilor de iarnă şi cele pascale", povesteşte Corneliu Martin.

Bucătăria sârbească nu este nici ea nelipsită din Clisura Dunării, aceasta fiind reprezentată de preparatele din peşte şi o vestită ciorbă de peşte. Tot de la sârbi vine şi Gibanica o prăjitură cu brânză dulce şi ouă, răspândită şi adaptată apoi în aproape toată Clisura Dunării. Umplutura pentru Gibanica poate conţine spanac, carne, urzică, ceapă şi cartofi. Aşa că mai aveţi încă un argument, pe lângă frumuseţea naturală a zonei, să faceţi cât mai repede o vizită pe Clisura Dunării.

Pe aceeaşi temă:

Satele din Clisura Dunării aşteaptă să fie descoperite de turişti. O zonă fantastică prea puţin cunoscută

Cum vă puteţi relaxa pe Clisura Dunării după ridicarea restricţiilor. Traseele turistice care aşteaptă să fie explorate

Mai multe pentru tine:
Păreri pro și contra despre Catedrala Mântuirii Neamului. Mihai Găinușă: „Bolnavii care nu plătesc CASS vor merge la Catedrală, nu la camera de gardă”. Ce spune Dan Negru?
Cine este regele care avea cel mai bizar fetiș în dormitor. Nu ”ierta” nicio parteneră
Cea mai puternică rugăciune! Spune-o zilnic şi scapi de orice rău
Alimentul de care Fuego nu se atinge: „Cel mai nociv pentru ființa umană”. Îi îndeamnă pe toți să-l evite
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Profesorii protestează în Piața Victoriei, alături de mai multe confederații sindicale. „Spunem un nu hotărât austerității”
33 de ani fără Anda Călugăreanu. Saveta Bogdan: „Ioana a rămas a nimănui, după decesul mamei. Dan Tufaru o internase la o casă de copii”. Cum arată mormântul artistei?
Un tezaur roman, ascuns timp de 8 ani, după ce a fost descoperit cu un detector de metale
O contabilă din Kenya a ajuns femeie de serviciu în România și trăiește cu frică. „Mi-e teamă în fiecare zi să nu fiu...”
Îngrijorat de presiunile crescânde asupra regimului, Putin promovează în cercul de putere oameni de încredere din tânăra generație
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO