Reţetă spectaculoasă: gâscă îndopată la cuptor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gâsca gătită la cuptor poate fi un deliciu, dar poate fi şi un mare rateu dacă nu ştii să o găteşti şi greşeşti reţeta.

Bucătarul reşiţean Uica Mihai spune despre gâscă că este pretenţioasă atunci când e gătită şi, ca să-ţi iasă, ai două căi de urmat: fie tai, cureţi şi rânduieşti repede gâsca pentru fript, să nu dureze mai mult de jumătate de ceas, că altfel i se împietreşte carnea şi iese friptura iască şi cu gust de carton gofrat, fie tai gâsca pe îndelete, o opăreşti, jumuleşti şi pârpăleşti fără grabă şi în tihnă, iar mai apoi o freci cu sare peste tot, şi pe dinăuntru şi pe dinafară, o înveleşti în două rânduri de prosoape curate ori în pânzărie de in şi, aşezată pe o tavă, o laşi două zile la fezandat în cămară, la întuneric şi temperatură constantă.

“Şi dacă ai gâsca pregătită, iei măruntaiele ei, ficat, rânză, inimă, le clocoteşti un sfert de ceas în apă cu sare, dafin şi boabe de piper, la tai bucăţi şi le căleşti dimpreună cu ceapă tăiată solzişori, ardei capia mărunţit, pătrunjel verde la urmă şi nu îţi rămâne decât în călitura asta uşor răcită să amesteci miejii de nucă traşi la tigăiţă şi striviţi cu sucitorul pe planşeta de tăieţei, boabele de strugure Otel, cu boaba măruntă, neagră şi împarfumată, să mai dregi cu sare, piper, nucuşoară şi cimbru, apoi umpli gâsca pe sub coşul pieptului, o coşi cu şfară înmuiată în vin şi o aşezi în tavă.

Mă gândesc ce am uitat să îţi spun: vezi că la târtiţa gâştii o să găseşti untură galbenă, pe care o tai şi o topeşti în tuci, iară în grăsimea asta înmulţită cu ulei căleşti varza dulce tăiată fideluţă, amestecată cu făşii de ardei Kapia şi ardei bulgăresc şi pe patul ăsta auriu şi îmbietor aşterni gâsca îndopată.

Stropeşti cu vin alb sec, adaugi boabe de piper, crenguţe de cimbru, dafin, mai adaugi niscaiva apă călduţă şi potriveşti cuptorul cam la 170 de grade.

Trei ceasuri să stea gâsca acolo, întoarsă de două ori de pe o parte pe alta şi gata. Nu te mai învăţ cum se mănâncă, pentru că doarece şi fiindcă ar fi prea din cale-afară!”, explică neaoşul bucătar bănăţean.

 

Mai multe pentru tine:
Prețurile au sărit în aer la Târgurile de Crăciun din Capitală! Cât au ajuns să coste vinul fiert, sărmăluțele și fasolea cu ciolan?! Vizitatorii au rămas uluiți!
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Ce afecțiune nemiloasă a ucis-o pe Roxana Moise, fostă concurentă Exatlon. Handbalistă de performanță și cu o viață activă, sportiva nu a putut fi salvată
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Cât costă șuba ciobănească îmbrăcată de Diana Șoșoacă de 1 Decembrie? Verdictul dur al stiliștilor: „Se poartă numai la stână!” Moda e lansată, de fapt, de Gigi Becali
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi