Picantă, acră şi sărată. Kimchi, varianta bănăţeană a unei garnituri tradiţionale coreene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre kimchi, o garnitură care provine din bucătăria tradiţională coreeană, se spune că este unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume datorită conţinutului variat de legume şi condimente. De asemenea, e considerată benefică sănătăţii, fiind una dintre cele mai importante surse de probiotice.

În Banat există un bucătar care găteşte kimchi într-un fel în care te face să-ţi lingi degetele şi să ceri o porţie în plus de fiecare dată. Uica Mihai spune că reţeta lui este un kimchi românesc, însă e la fel de gustoasă ca cea tradiţională.

Vă prezentăm mai jos reţeta faimosului bucătar, explicată chiar de el:

”Cumpără 4 verze de mărime medie 1-1,5 kg. Taie-le în sferturi şi le speli sub jet puternic de apă. Presară cu sare grunjoasă printre frunze şi prin toate locurile accesibile. Sarea are rolul de a înmuia. Se lasă verzele bine presate într-un vas să zacă peste noapte.

Într-un lighean mare alcătuiţi o compoziţie din legume tocate fin la cuţit, alegând proporţia în funcţie de leguma preferată. Eu de exemplu am pus foarte mult gogoşar şi ţelină. Deci tocaţi: gogoşar, ardei gras, ardei kapia, rădăcină de ţelină, ridichi albe şi roşii, gulie, morcov, pătrunjel, castraveţi, roşii, ţelină verde, pătrunjel verde. Asezonaţi cu sare, piper râşnit şi piper boabe, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, usturoi pisat, ghimbir, zeamă de lămâie. Compoziţia aceasta trebuie să zacă şi ea peste noapte.

A doua zi, clătiţi varza în apă rece pentru a elimina excesul de sare şi umpleţi sferturile printre frunze cu compoziţia tocată. Formaţi cu răbdare pachete, pe care le mai mânjiţi şi la exterior cu compoziţie şi le aşezaţi foarte îndesat într-un borcan. Ideal ar fi un vas de lut. Deasupra şi la urmă presăraţi toată compoziţa sub formă de capac. Legaţi cu celofan şi sfoară, daţi la rece şi înghiţiţi în sec treizeci de zile, ori chiar mai mult.

Legumele vor fermenta, aromele obţinute sunt greu de imaginat, gustul este unul superior oricărei murături pe care am preparat-o eu vreodată. Mă doare sufletul că anul ăsta nu am făcut decât un borcan, anul viitor am să dau comandă să îmi facă un olar vase mari de lut de 20 de litri, pe care am să le ţin îngropate în pământ. Această reţetă este şi mai bună dacă folosiţi varza chinezească, dar costă mai mult şi nu ştiu dacă are rost. Secretul murăturii este pasta obţinută din fermentarea roşiilor cu toate sorturile de ardei precum şi gingerul şi lămâia care îi dau gustul inconfundabil”.
 

Mai multe pentru tine:
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Războiul dintre Gabriela Cristea și Cristina Șișcanu. Cele două, fină și nașă, acuzații grave în mediul online
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători