Picantă, acră şi sărată. Kimchi, varianta bănăţeană a unei garnituri tradiţionale coreene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre kimchi, o garnitură care provine din bucătăria tradiţională coreeană, se spune că este unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume datorită conţinutului variat de legume şi condimente. De asemenea, e considerată benefică sănătăţii, fiind una dintre cele mai importante surse de probiotice.

În Banat există un bucătar care găteşte kimchi într-un fel în care te face să-ţi lingi degetele şi să ceri o porţie în plus de fiecare dată. Uica Mihai spune că reţeta lui este un kimchi românesc, însă e la fel de gustoasă ca cea tradiţională.

Vă prezentăm mai jos reţeta faimosului bucătar, explicată chiar de el:

”Cumpără 4 verze de mărime medie 1-1,5 kg. Taie-le în sferturi şi le speli sub jet puternic de apă. Presară cu sare grunjoasă printre frunze şi prin toate locurile accesibile. Sarea are rolul de a înmuia. Se lasă verzele bine presate într-un vas să zacă peste noapte.

Într-un lighean mare alcătuiţi o compoziţie din legume tocate fin la cuţit, alegând proporţia în funcţie de leguma preferată. Eu de exemplu am pus foarte mult gogoşar şi ţelină. Deci tocaţi: gogoşar, ardei gras, ardei kapia, rădăcină de ţelină, ridichi albe şi roşii, gulie, morcov, pătrunjel, castraveţi, roşii, ţelină verde, pătrunjel verde. Asezonaţi cu sare, piper râşnit şi piper boabe, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, usturoi pisat, ghimbir, zeamă de lămâie. Compoziţia aceasta trebuie să zacă şi ea peste noapte.

A doua zi, clătiţi varza în apă rece pentru a elimina excesul de sare şi umpleţi sferturile printre frunze cu compoziţia tocată. Formaţi cu răbdare pachete, pe care le mai mânjiţi şi la exterior cu compoziţie şi le aşezaţi foarte îndesat într-un borcan. Ideal ar fi un vas de lut. Deasupra şi la urmă presăraţi toată compoziţa sub formă de capac. Legaţi cu celofan şi sfoară, daţi la rece şi înghiţiţi în sec treizeci de zile, ori chiar mai mult.

Legumele vor fermenta, aromele obţinute sunt greu de imaginat, gustul este unul superior oricărei murături pe care am preparat-o eu vreodată. Mă doare sufletul că anul ăsta nu am făcut decât un borcan, anul viitor am să dau comandă să îmi facă un olar vase mari de lut de 20 de litri, pe care am să le ţin îngropate în pământ. Această reţetă este şi mai bună dacă folosiţi varza chinezească, dar costă mai mult şi nu ştiu dacă are rost. Secretul murăturii este pasta obţinută din fermentarea roşiilor cu toate sorturile de ardei precum şi gingerul şi lămâia care îi dau gustul inconfundabil”.
 

Mai multe pentru tine:
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța