Desert de vară. Cum putem face acasă nectar şi îngheţată de corcoduşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva

Pentru că se apropie vremea corcoduşelor, bucătarul bănăţean Uica Mihai ne dă două reţete care au la bază aceste fructe.

Este vorba despre un nectar de corcoduşe, dar şi îngheţată, numai bune pentru temperaturile ridicate care se anunţă în această vară.

 "Pentru aceste reţete aveţi nevoie de trei soiuri de corcoduşe, unele roşii sângerii, altele galbene şi unele mari portocalii, cu aromă de ananas. Toate corcoduşele, alese pe sortimente şi spălate în mai multe ape, vin coapte în cuptor, în tăvi înalte, lăsând apa din strecurător pe ele.

La 150 de grade, într-un sfert de ceas, corcoduşele se fac praf, pulpa se desprinde uşor de pe sâmburi, aşa că nu e de loc greu să le separaţi dându-le prin strecurătoare. Iar aromele se intensifică şi se definesc mult mai pregnant.

Pentru nectar, amestec un kilogram de pulpă de corcoduşe cu un litru de apă şi două sute de grame de zahăr. Pun lichidul la fiert într-o oală cu fundul gros şi amestec încontinuu cu blenderul axial pentru omogenizare şi încorporare. Oala nu trebuie să dea în fiert, aveţi grijă să o menţineţi zece minute la 70- 80 de grade. Sporesc aroma adăugând coajă rasă de portocale şi puţin suc stors.

Lichidul vine răcit, apoi tras în sticle şi băgat în frigider. E o băutură răcoritoare de vară excepţională, dacă adăugaţi conservant şi o trageţi în sticle ceruite, ţine toată vara păstrată în pivniţă la întuneric. Fără conservant, se transformă într-un vin spumant şi de multe ori sticlele explodează.

Pentru îngheţată, am pregătit cele trei sortimente de corcoduşe separat, ca pentru nectar. Pasta lor a fost pasată cu blenderul axial şi am făcut următoarele mixturi:

Corcoduşele portocalii, zahăr şi miere, smântână proaspătă, esenţă de migdale.

Corcoduşele galbene, zahăr, miere, coniac, orez fiert şi pasat cu blenderul (însă foarte puţin), frişcă lichidă.

Corcoduşele roşii, zahăr, gelatină alimentară, vişinată şi un strop de rom adevărat din Cuba.

Mixturile au stat la congelator până s-au făcut bocnă, apoi le-am luat din nou şi pe rând, la omorât cu blenderul pentru a obţine cremozitate şi fineţe. Le poţi împreuna, le poţi consuma separat stropite cu sirop, poţi face straturi cu pişcoturi ori biscuiţi sfărâmicioşi, cert este că desertul ăsta (numai cu numele îngheţată) e bun ca la balamuc şi mă şterge de toate păcatele enunţate la începutul postării", spune bucătarul.

Mai multe pentru tine:
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Ce i-a provocat unei jurnaliste cancer intestinal la 44 de ani? Nu fuma, nu bea și avea o greutate normală
Imagini impresionante cu Kate Middleton în lacrimi! Sobră, Prințesa de Wales a onorat o tradiție specială
Tragedia care i-a marcat viața lui Horia Moculescu. A avut un fiu care a murit la 31 de ani. Mariana Moculescu, confesiuni dureroase: „Nu mai răspundea la telefon”
Promoții de iarnă PetMax: Suplimente veterinare esențiale pentru câini și pisici cu reduceri de până la 69%
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
VIDEO Informații înfiorătoare despre unul dintre cele mai scandaloase cazuri din istorie. Safari uman la 70.000 de lire sterline. Mai mulți bogați au ucis cu cruzime copii și femei, familii întregi. Cum s-au organizat excursiile de vânătoare umană
A murit Horia Moculescu! Mesajul cutremurător transmis de fiica celebrului compozitor: „Mă sufocă și mă strânge lumea, tată! Nu pot să respir. Nu știu să trăiesc.”
Black Friday la Flanco: Top oferte la soundbar-uri, sisteme audio și boxe portabile
Fashion Days Black Friday 2025 – ultimele ore de reduceri de până la 90%. Transformă-ți outfitul în cel mai spectaculos mod, cu opere de artă