Cum se fac chifteluţele şi pârjoalele din peşte, cu sos de mărar şi sos de roşii. Reţeta povestită în Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Uica Mihai

Dacă vă place peştele şi vreţi să-l gătiţi altfel decât de obicei, bucătarul bănăţean Uica Mihai vă propune o reţetă originală de chifteluţe şi una de pârjoale.

Ca peştele să alunece mai bine, sosurile sunt o soluţie ideală, iar Uica Mihai recomandă pentru chifteluţe sosul de mărar şi pentru pârjoale un sos de roşii picant.

Chifteluţe din peşte

La felul acesta de mâncare, poţi folosi orice fel de peşte dar preferabil să ai peşte cu carne albă, fie oceanic, fie din apă dulce. La un kilogram de carne de peşte aleasă cu grijă şi dezosată, ai nevoie de 200 de grame de ceapă călită împreună cu un morcov ras, o felie de pâine albă înmuiată în lapte, trei ouă şi o mână bună de mărar tocat fin. Treci toate acestea prin maşina de carne, le asezonezi cu sare şi piper, şi formezi chifteluţe rotunde, mai mici decât o minge de ping pong pe care le frigi în baie de ulei, la temperatură potrivită. Le scoţi pe hârtie absorbantă să se scurgă şi le serveşti fierbinţi cu orice garnitură din cartofi, orez ori paste făinoase. Dar îţi recomand să faci un sos de mărar (făină trasă în unt, stinsă cu lapte, cu adaos de gălbenuşuri şi mărar tocat şi să arunci în sosul acela fierbinte chifteluţele proaspete. Serveşte mâncarea în boluri de supă, presărând deasupra crutoane prăjite de pâine şi feliuţe de gogoşar marinat. Deliciu !

Pârjoale din peşte

Faci amestecul de peşte şi legume exact ca la reţeta de chifteluţe, numai că te oboseşti să mai adaugi doi cartofi mari cât pumnul, daţi pe răzătoare şi storşi bine de zeamă iar din tocătura asta faci pârjoalele mari cât palma pe care le ungi cu unt, le aşezi într-o tavă pe hârtie de copt  şi le dai la cuptor la 170 de grade pentru o jumătate de ceas.

Dacă nu sunt rumene şi bine pătrunse, le mai laşi să prindă crustă apetisantă şi între timp pregăteşti sos de roşii picant şi garnitura ca cea de la chiftele, adică cartofi fierţi unşi cu unt ori orez natur. Dar şi un pat de spanac gătit cu lapte şi usturoi merge foarte bine.

Mai multe pentru tine:
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova