Ce vor mânca reşiţenii în noaptea de Revelion, ca să aibă noroc în anul nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea reşiţenilor optează pentru un meniu tradiţional în noaptea dintre ani

Din meniu nu vor lipsi carnea de cocoş, gogoşile sau peştele gătit bine. Reşiţenii ţin la superstiţii, astfel că nu vor să scoată din meniu alimentele care în noul an îi va scăpa de criza economică. Locuitorii din Reşiţa se pregătesc cu produse tradiţionale pentru noaptea de Revelion. Cristian Marta, are 29 de ani  şi lucrează ca agent comercial.

El spune că, înainte să aleagă restaurantul în care va petrece noapte de 31 decembrie, solicită cu mare atenţie meniul, ca să nu îi lipsească niciunul din produsele tradiţionale.

„Pe lângă peşte şi carnea de cocoş, în meniul de Revelion vreau să am tradiţionala mămăliguţă, servită alături de sarmale”, a spus tânărul de 29 de ani, care crede că fiecare aliment are câte o semnificaţie. „Sper ca peştele de anul acesta să fie mai gustos, pentru că cel consumat anul trecut nu ne-a ajutat să alunecăm uşor prin viaţa cotidiană, din cauza crizei financiare”, a adăugat Cristian Marta.
    
Mâncare tradiţională

Alina Apetrei are 22 de ani şi spune că familia ei ţine la tradiţionala masă de Revelion şi o respectă an de an. „În familia mea, de Anul Nou, masa e nelipsită de piftiile de cocoş sau curcan şi tradiţionala kraus supa. Mama spune că nu se mănâncă găină, ci cocoş de Anul Nou. Să ai de toate pe masă, ca să ai tot anul la fel”, a spus tânăra. Aceasta a adăugat că familia ei consumă şi  peşte. Pe lângă carnea de cocoş şi peşte, reşiţenii se mai „înarmează” şi cu gogoşi, aşa cum este specific pentru zona Banatului.
În dimineaţa zilei de întâi ianuarie, vinul şi cozonacul sunt produsele care nu lipsesc de pe masa petrecăreţilor. Etnografii interpretează opţiunea de meniu a reşiţenilor.

„De obicei, oamenii nu mănâncă ceea ce râşcâie. Ei preferă cocoşul, curcanul sau raţa, ca să aibă noroc în anul care urmează. Peştele semnifică prosperitatea, iar gogoşile sunt semn de hărnicie”, a declarat pentru „Adevărul de Seară Reşiţa”, Gheorghe Ţunea, directorul Centrului pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.