FOTO Cele mai delicioase şi simple reţete cu bureţi iuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea ploioasă în combinaţie cu zilele calde favorizează apariţia ciupercilor. Care sunt cele mai delicioase, dar şi cele mai simple reţete cu iuţari, recomandate de silvicultorii vâlceni, aflaţi în materialul de faţă.

GALERIE FOTO

Specialiştii susţin că ciupercile otrăvitoare în general sunt mai colorate, au anumite pete care nu se regăsesc la cealaltă categorie. Mai există o categorie – cea a ciupercilor indigeste care nu sunt otrăvitoare, dar nici comestibile. Acestea pot provoca greţuri, vărsături, în mod special persoanelor mai sensibile, cu probleme digestive.

Cea mai simplă reţetă pentru muratul iuţarilor

Se recoltează ciupercile, de preferat mai tinere, se taie părţile cu codiţe, se pun la fiert în apă cu sare. Atenţie, aburul este deranjat pentru ochi! De preferat este ca acest proces să se facă într-un spaţiu cât mai aerisit!
 

Apoi, se lasă la răcit şi se procedează ca la orice reţetă de murături. Dacă se pun la oţet, se adaugă sare şi usturoi pisat după gust. Se pun în borcane curate şi apoi se dau la sterilizat.

Bureţi iuţi la grătar

Tot bureţii iuţi, fiindcă este perioada lor, se pot prepara şi la grătar. Se curăţă bine, se sărează şi apoi se pun pe grătar. Separat se prepară mujdei de usturoi şi merg serviţi inclusiv cu carne. 

Cum să scoţi amăreala şi iuţeala din bureţi

Iuţarii trebuie aleşi şi preparaţi în aşa fel încât să nu iasă nici amari, nici iuţi. Ca să evitaţi acest lucru, trebuie să-i curăţaţi foarte bine atât de rizuri, cât şi de pieliţă, de preferat cu un cuţit, să răzuiţi totul. Apoi se taie toate marginea – câţiva milimetri - şi se spală în două – trei ape reci sau oricât este necesar.

Cea mai delicioasă reţetă cu iuţari pane

Iuţarii se pun apoi la opărit, într-un vas mare, cel mai bine ies pe focul din lemne. Se pune sare, iar când dau în primul clocot se scot şi se aruncă apa. Apoi se pun din nou la fiert. După ce procesul este gata se lasă la răcit. Se scurg de apă şi se pot ambala inclusiv în pungi sau cutii de plastic, după care se pun la congelat.

După ce au fost decongelaţi, iuţarii se pot găti pane, daţi prin ou, făină şi eventual şi brânză, după preferinţe. Numai că procedeul este diferit faţă de al altor produse. Se pun la prăjit cu partea dinspre coadă în sus şi umplutura din cele trei ingrediente se toarnă în „pălăria ciupercii”. Când aluatul s-a închegat se pun cu cealaltă parte la prăjit. 

Mai multe pentru tine:
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Trei zodii își schimbă radical viața începând cu 1 ianuarie 2026. Vor avea parte de iubire și noroc din abundență
Povestea fabuloasă a fabricii de pantofi construită de un om care abia știa să scrie. Le-a încălțat pe Sophia Loren și Elena Ceaușescu, iar mai târziu pe vedetele autohtone
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €