Cum se prepară laptele de pasăre, reţeta delicioasă care ne-a îndulcit copilăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe cât de simplu, pe atât de savuros şi delicat, ar spune cunoscătorii dacă ar trebui să descrie laptele de pasăre, desertul care ne-a bucurat copilăria. Acelaşi desert este preparat şi în Franţa, unde este cunoscut sub denumirea „ile flotante”.

Desertul „Lapte de pasăre” se prepară extrem de uşor, în doar o jumătate de oră. Conform reţetei clasice, cea din cărţile de bucate de  pe vremea bunicilor, pentru opt porţii de „Lapte de pasăre” avem nevoie de:


-şase ouă;

-un litru de lapte;

-200 de grame pudră;

-un baton de vanilie şi esenţă de rom. 

-o linguriţă de făină.

Mod de preparare: Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Se bat albuşurile spumă cu 100 de grame de zahăr pudră până când compoziţia se întăreşte ca o bezea. De reţinut, ouăle trebuie să scoase din frigider cu câteva ore înainte de folosire, pentru ca atunci când le folosim să aibă  temperatura camerei.

Separat, se pune la fiert laptele cu păstaia de vanilie sau zahăr vanilat Bourbone. Înainte ca laptele să dea în clocot, în acelaşi recipient  se pun la fiert, unul câte unul, şi bulgăraşii spumoşi de albuş.  timp de câteva minute.  Bezelele trebuie să fiarbă aproxiamtiv două minute înainte să fie întoarse pe cealaltă parte. După fierbere, fiecare bulgăraş este scos cu grijă, cu spumiera,  şi aşezat pe o farfurie.

Preparare cremă:

Într-un alt bol se bat spumă gălbenuşurile cu zahărul pudră rămas. În compoziţie se încorporează făina şi laptele răcit şi strecurat în care au fiert înainte bulgăraşii de bezea. Pentru a evita formarea de cocoloaşe, compoziţia se amestecă încontinuu, iar laptele se toarnă puţin câte puţin. La final, crema obţinută se dă pentru puţin timp la foc mic, pentru a se îngroşa. 

Mod de servire: Crema de gălbenuş se pune direct în boluri, cu un bulgăraş de bezea. Pentru ornare se poate folosi puţină ciocolată rasă. Înainte de servire, desertul trebuie să stea o jumătate de oră la frigider. 

Desertul se poate prepara în mai multe moduri, însă ingredientele rămân aceleaşi. Cunoscutul bucătar Horia Vîrlan obişnuieşte să prepare „Lapte de pasăre”  după o reţetă asemănătoare, din care nu lipsesc ouăle (trei),  lapte (350 ml)zahărul vanilat Bourbone (trei plucleţe), zahărul pudră (120 de grame), un praf de sare şi puţin coajă de portocală fiartă. Celebrul bucătar fierbe bezeaua în laptele amestecat deja cu crema obţinută prin frecarea gălbenuşurilor cu zahărul pudră.

Mai multe pentru tine:
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Trei zodii își schimbă radical viața începând cu 1 ianuarie 2026. Vor avea parte de iubire și noroc din abundență
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Povestea fabuloasă a fabricii de pantofi construită de un om care abia știa să scrie. Le-a încălțat pe Sophia Loren și Elena Ceaușescu, iar mai târziu pe vedetele autohtone
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi