Centrul de Transfuzii Vâlcea are nevoie urgentă de sânge grupele O şi AB IV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afluxul de pacienţi ajunşi la spital, în această perioadă, a sărbătorilor de Paşte, a epuizat stocul de sânge al Centrului de Transfuzii Sangvine (CTS) Vâlcea. Din acest motiv este nevoie urgentă de donatori cu grupele de sânge 0 şi AB IV, în principal.

Dacă zilele acestea, vâlcenii nu vor da dovadă de spirit civic, va fi criză de sânge în Vâlcea. Stocurile sunt aproape de zero pentru grupele sangvine 0 şi AB IV şi destul de reduse şi pentru celelalte grupe de sânge. 

Numai o parte din cei care doresc să doneze se încadrează în condiţiile solicitate pentru a deveni donator. Se ştie că mai puţin de 5% din populaţie este eligibilă pentru donarea de sânge

Angajaţii CTS Vâlcea s-au văzut nevoiţi să sune la vechii donatori în speranţa că vor mai completa din stocurile necesare.

De săptămâna viitoare, centrul va fi în campanie mobilă prin judeţ, ca să se poate descurca.

Ca instituţia să funcţioneze în parametri normali, ar fi nevoie de cel puţin 20 de donatori zilnic, numai că zilele acestea la centru nu a venit nici măcar un sfert din cât era nevoie. 

În urmă cu două săptămâni s-a încheiat o campanie denumită „Săptămâna donatorilor de sânge", sub sigla „Donează şi tu! Un om va trăi datorită ţie”, când centrul a fost deschis special pentru donatorii înscrişi şi pentru toţi cei care şi-au dorit să doneze, dar programul nu le-a permis să ajungă în timpul săptămânii . Stocurile de atunci sunt pe final.

Mai multe pentru tine:
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Spitale evacuate la Kiev după o amenințare din partea KGB-ului belarus
Eliza Samara, performanță uluitoare: a câștigat a 5-a oară Liga Campionilor la tenis de masă
Scandal de proporții în SUA: Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele: „Era imposibil de dresat”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei