Administratorul depozitului din Ploieşti care a exportat citostatice în străinătate: „Nu ştiu dacă această livrare a dus la criza medicamentelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laurenţiu Topală, administratorul depozitului de medicamente din Ploieşti, despre care ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a spus că a exportat pilulele oncologice, explică faptul că a obţinut medicamentele în baza unei comenzi obişnuite, de la Unifarm

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a spus, luni, că Melissa Farm SRL, o farmacie din Ploieşti, a livrat prin depozitul aflat în spatele ei în ţările europene, prin export paralel, medicamente oncologice şi că dacă n-ar fi fost exportate,  citostaticele ar fi asigurat necesarul până în august 2013.

„În primul rând, s-a produs o confuzie, pentru că medicamentele respective nu au fost livrate de Unifarm către farmacia Melisa, ci către un depozit angro, tot cu numele Melisa, pe care îl administrez eu. În farmacia Melisa nici nu se vând medicamente citostatice şi nu este vorba despre export, ci de livrare intracomunitară, fiind vorba despre ţări din UE“, a precizat, pentru început, Laurenţiu Topală, administratorul depozitului.

„Noi nu am ştiut ce stocuri de medicamente există. Am lansat o comandă pe piaţă pentru aceste produse, pur şi simplu ni s-au oferit cantităţile respective, iar noi, la rândul nostru, le-am distribuit către un alt depozit şi apoi s-au dus către piaţa intracomunitară“, explică bărbatul situaţia.

Administratorul depozitului mai spune că preţul acestora la revânzare a fost negociat la liber, dar că nu poate fi vorba de un profit însemnat, ci de un procent de 1-2% din valoarea medicamentelor. În total, ar fi vorba de 7-800 de cutii de medicamente livrate în noiembrie – decembrie 2012 şi ianuarie 2013.

Am văzut că se fac acuzaţii destul de grave în legătură cu acest export. Nu ştiu dacă doar lucrul acesta a dus la criza medicamentelor. Cred că nu numai asta e problema. Mă simt vinovat moral aflând ce s-a întâmplat, dacă aş fi ştiut, pur şi simplu aş fi refuzat aceste medicamente“, a mai spus administratorul depozitului.

Ministrul Nicolăescu a spus luni că va semna unordin de ministru prin care va interzice exporturile paralele de medicamente oncologice până la sfârşitul anului 2013. „În plus, vom monitoriza zilnic consumul de medicamente oncologice la nivelul spitalelor”, a explicat ministrul Sănănăţii.