Oţetul aromatizat de usturoi, o alegere perfectă pentru o salată savuroasă. Cum îl prepari
0Utilizat în bucătărie de mii de ani, usturoiul încă ne mai surprinde în reţete din ce în ce mai provocatoare. Oţetul aromatizat de usturoi este una dintre variantele care merită încercate pentru a da savoare salatelor.
Cea mai veche reţetă cu usturoi datează de prin anii 3000 i.e.n şi apare în scrierea cuneiformă. De atunci, bucătăriile lumii au inventat zeci de combinaţii de gusturi în care usturoiul dă o aromă inconfundabilă, ce-i drept, nu apreciată chiar de toată lumea, din cauza mirosului specific foarte puternic.
Ceva mai nouă în bucătăia românească este utilizatrea usturoiului în salate. Iată o recomandare sugerată de un specialist în fitoterapie: oţetul aromatizat de usturoi, dresingul de care s-ar putea să te îndrăgosteşti.
„Pentru a obţíne oţetul aromatizat, avem nevoie de 4-5 căţei de usturoi, tocaţi mare, o ceapă medie, toccată, 3-4 linguri de ghimbir proaspăt ras, 3-7 linguri de hrean proaspăt ras, oţet de mere, miere, boia dulce. Se pun într-un borcan ceapa, usturoiul, ghimbirul şi hreanul. Se adaugă oţeul încălzit cât să le acopere. Borcanul se aşează într-un loc călduros şi se lasă la macerat timp de între 21 şi 28 de zile. La final în lichidul obţinut se adaugă miere şi boia iute după gust. Rezultă un preparat cu gust puternic, picant, înţepător şi dulce“, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.
Oţetul aromatizat este excelent pentru salate, dar are şi calităţi terapeutice. „Este eficient pentru a ţine la distanţă răcelile şi gripele. Se administrează câte una-două linguri la primul semn de răceală, apoi, repeat, la fiecare trei-patru ore ore până când simptomele dispar“, încheie Elena Badea.