Chinezii au frânt „zborul” alpinistului Adrian Laza: au închis un vârf din Himalaya. „Nu se dau explicaţii“

0
Publicat:

Adrian Laza, un alpinist din Piatra Neamţ, a vrut să escaladeze ultimul vârf de peste 8.000 de metri de pe Terra care-i lipseşte din carieră, dar autorităţile chineze au sistat expediţiile pe Shishapangma.

Adrian Laza a trebuit să renunţe la ascensiunea pe Shishapangma FOTO Facebook Ina Laza

„Expediţia Shisha nu va avea loc anul acesta. Autorităţile chineze au decis să anuleze expediţia. Suntem necăjiti şi dezamăgiţi, dar rămânem încrezători că membrii echipei noastre vor persevera, se vor antrena, vor continua să urce alţi munţi, pentru o posibilă încercare anul viitor. Le dorim tot ce este mai bun şi-i vom urmări mereu cu sufletul şi cu gând bun! Ne revedem acasă, în Ceahlău!“.

Acesta este mesajul transmis din Nepal, ţară în care alpinistul aştepta, alături de alţi colegi din lume, ca decidenţii din China să le dea voie să urce pe Shishapangma (piscul ar avea 8.013, 8.027 sau 8.046 de metri). Pentru Laza, care are 61 de ani, dacă ar fi reuşit ascensiunea, însemna stabilirea unui record românesc: cucerirea tuturor celor 14 vârfuri de peste 8.000 de metri de pe Terra.

Detalii despre cele întâmplate au fost oferite, pentru „Adevărul“, de Ina Laza, soţia alpinistului: „Nu s-a pus problema de viză; o obţinea fără probleme. Dreptul de a urca pe munte nu li s-a acordat. Pur şi simplu au închis Shishapangma şi apoi şi Cho Oyu. Nu se dau explicaţii, pur şi simplu se anunţă. Deci nu ştie nimeni exact de ce nu s-a dat voie. Şi vremea a fost destul de rea şi poate s-a vrut evitarea unei tragedii precum cea din toamnă“.

Alpiniştii care doreau să urce pe vârful din China FOTO Facebook Ina Laza

Anul trecut, pe Shishapangma, patru oameni au murit într-o avalanşă, Adrian Laza fiind martor la teribila întâmplare. Soţia românului a mai afirmat că, în sezonul de toamnă, urcarea pe vârf se face foarte rar. În condiţiile în care s-a interzis accesul în sezonul de primăvară, este puţin probabil să se permită în această toamnă. Se speră ca ascensiunile să aibă loc primăvara viitoare, deşi Shishapangma a mai fost închis ani la rând.

„Înaintea plecării din Nepal, un pic trist şi dezamăgit. Ne rugăm pentru sănătate şi răbdare. Expediţiile nu se întâmplă întotdeauna aşa cum ne-am propus sau nu se întâmplă deloc. Dar, cu siguranţă, există o lecţie şi aici, una ce merită învăţată. Avem speranţa unei curânde reveniri, iar întâlnirea cu prietenii dragi va fi mereu un privilegiu“, mai transmitea, pe 27 aprilie 2024, Adrian Laza.

În prima expediţie pe Shishapangma, pe 7 octombrie 2023, grupul din care făcea parte nemţeanul a evitat la limită o avalanşă de mari dimensiuni, însă nu la fel de norocos a fost alt grup, care era la câteva sute de metri în faţă. Aveau să-şi piardă viaţa două alpiniste din SUA, Anna Guţu, de origine română şi Gina Marie (aveau 13 opmiari la activ), şi şerpaşii Mingmar Sherpa şi Tenjen Lama.

Adrian Laza, undeva în Hilamaya FOTO Facebook Ina Laza

Laza a trăit şi alte experienţe dramatice prin munți, una dintre ele fiind pe Everest, în 2017, când a asistat la sfârşitul unui american: „Văd un alpinist întins pe jos. Ne apropiem şi îmi dau seama că, de fapt, nu se odihneşte, ci efectiv moare. Pe faţă are băşici mari albe, mânile îi tremură uşor. Murmură ceva. Nu e nimeni lângă el, niciun şerpaş. Murmur o rugă în gând. Lacrimile îmi îngheaţă pe obraji şi mă simt mai neputincios ca niciodată în viaţa mea“.