Frigul şi îngheţurile au compromis recoltele de fructe. Sunt aşteptate scumpiri de peste 30%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În acest an, vom avea cireşe puţine iar piersici şi caise aproape deloc. Cele care vor ajunge în piaţă vor fi scumpe, la preţuri mai mari cu peste 30% Foto: paradisverde.ro

Pomicultorii se aşteaptă la pierderi de peste 50% după îngheţurile din luna martie care vor face ca multe feluri de fructe să ajungă şi cu 30% mai scumpe decât anul trecut.

Cele trei nopţi consecutive cu temperaturi negative din martie, urmate de alte trei nopţi de îngheţ în prima săptămână din aprilie, au afectat grav recoltele de fructe din acest an.

"Copacii au înflorit timpuriu, iar îngheţul a afectat florile. În prima săptămână din aprilie a venit al doilea val de frig. Trei nopţi la rând a fost -4℃ cu vânt rece", se plânge Béres Tibor, pomicultor din localitatea bihoreană Sântimreu, care are un hectar şi jumătate de livadă, cultivat mai ales cu piersici. 

Bihoreanul se aşteaptă la pierderi de peste 50% după îngheţurile din martie, la fel ca şi Attila Vasadi, pomicultor din Săcueni. "La mine, pierderea la piersici şi caişi va ajunge şi la 90%, iar la cireşii timpurii la 50%", spune bihoreanul, apreciind că situaţia va duce la scumpirea fructelor.

"La cum văd eu că stau lucrurile la producţiile afectate de îngheţ, preţurile vor fi mai mari cu 30% decât anul trecut. La cireşe preţul va urca de la 7-8 lei pe kilogram la 10-12 lei, la piersici de la 3 la 4-5 lei, iar la caise de la 5 la 7-8 lei", crede Attila Vasadi. 

Fermierul ia în calcul şi varianta reprofilării pe specii mai puţin sensibile, cum cum sunt merii, perii şi prunii, cum au făcut deja şi producătorii din Ungaria. 

Problema pomicultorilor ar putea afecta această ramură în condiţiile în care, potrivit evidenţelor Direcţiei pentru Agricultură Bihor, din totalul suprafeţei de 485.804 hectare de terenuri agricole, doar 5.147 hectare erau ocupate la începutul lunii aprilie de livezi.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Frigul afectează livezile. Pomii fructiferi sunt rezistenţi iarna, dar primăvara sunt sensibili la temperaturi scăzute

Oraşul din România unde biodeşeurile se transformă în pământ pentru flori VIDEO

Mai multe pentru tine:
Cerceii candelabru cu care a apărut Prințesa Catherine sunt spectaculoși. Ce poveste emoționantă se ascunde în spatele lor
Angela Similea, prea „îmbătrânită”, la 79 de ani? Stilistul Florin Burescu le dă peste nas cârcotașilor: „O adevărată doamnă, fără operații estetice”. Dieta artistei „Epocii de Aur”
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Loviți de cancer, Meme și Teodora Stoica au găsit o metodă prin care celule canceroase sunt mâncate
Cadoul ideal pentru bărbați: cele mai bune ceasuri de Crăciun la prețuri Chillmas Deals cu reduceri de până la 92%
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
Top 15 coșuri cadou de sărbători în 2025-2026: cele mai bune recomandări, reduceri și idei premium de neratat
Top 15 băuturi pentru Sărbători 2025–2026: vinuri medaliate cu aur, ediții rare de colecție și reduceri uriașe de până la 8.500 lei
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Seturi cadou pentru femei care transformă sărbătorile în experiențe de răsfăț și lux – oferte eMAG de neratat, pentru orice buget
Theo Rose, invitată de soacră la un restaurant cu stele Michelin din Paris. Combinația alimentară modestă care a impresionat-o: „Ca la mama lui”