Şpagă cu forţa. Apărarea inedită a unui bugetar acuzat de multiple mite: bani, flori, ciocolată, rochii, pături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii din Iaşi au pus punct unui proces în care fosta şefă a Evidenţei Populaţiei din comuna Scânteia a fost acuzată de luare de mită. Femeia a negat acuzaţiile şi a spus că bunurile i-au fost oferite fără a le cere.

Maricica Tagarcea a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, ca urmare a unei decizii luată de Curtea de Apel Iaşi. Femeia a fost acuzată că, în calitatea de şefă a Evidenţei Populaţiei, ar fi primit bani şi diverse bunuri pentru a ajuta cetăţeni basarabeni să obţină cărţi de identitate.

Funcţionarul a folosit o apărare inedită în instanţă atunci când a fost interogată despre faptele de luare de mită imputate de procurori. Maricica Tagarcea a negat vehement că ar fi pretins vreodată bani de la intermediari pentru a elibera mai repede acte de identitate pentru persoane din Republica Moldova, însă a recunoscut că a primit diverse bunuri – dulciuri, de pildă -, fără însă a le pretinde.

Potrivit motivării primei instanţei, Tagarcea ar fi perceput comisioane de 10-15 euro pentru fiecare basarabean căruia îi elibera buletinul. Judecătorii au audiat intermediari care au declarat că funcţionarul nu ar fi primit doar bani ci şi torturi, bomboane, cafea, parfumuri, rochii de damă, o pătură electrică, contravaloarea unor rate bancare, contravaloarea analizelor la un spital privat pentru fiica sa, flori etc. Maricica Tagarcea a negat toate acuzaţiile care i s-au adus spunând că nu a cerut niciodată bani sau bunuri de la intermediari. Nu a negat însă că ar fi primit.

În declaraţia sa, Tagarcea a arătat că a început să lucreze la Evidenţa Populaţiei Scânteia în 2007, din 2009 fiind numită de primar coordonatorul de serviciu. Tagarcea a declarat că volumul de muncă era extrem de încărcat, de multe ori fiind copleşită de numărul de persoane care apelau la instituţie.

„De multe ori intermediarii veneau cu foarte multe persoane solicitante şi de multe ori îi amânam şi pe a doua zi sau în altă zi, dar dacă primarul era în localitate îmi dădea ordin să le soluţionez în aceeaşi zi, chiar dacă eu îi spuneam că este imposibil. Astfel stăteam peste program, veneam şi în weekend, pentru că aveam şi alte lucrări în afara eliberării de buletine. Nu am eliberat niciodată cărţi de identitate fără să fie prezent titularul, decât dacă avea procură. Nu am avut o atitudine preferenţială faţă de anumite persoane în eliberarea de acte de identitate“, a povestit Tagarcea.

Aceasta a precizat că erau „3 doamne“ care încercau să o determine să le soluţioneze cererile persoanelor care le însoţeau şi din acest motiv se trezea pe birou cu un tort, flori de 8 Martie, bomboane de Crăciun sau de Paşti.

„Vreau să precizez că aceste produse nu erau aduse doar pentru mine, ci şi pentru colegele mele de serviciu. Cu privire la celelalte bunuri, rochii, pături, eu am încercat să le returnez sau să le plătesc, însă aceste persoane, menţionate mai devreme, au refuzat“.