Scrijele de fructe din cuptorul bunicii. Gustul copilăriei, regăsit în reţeta din Moldova produsă de antreprenori locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva „Scrijele de mere ca la bunica”

Noile tehnologii au lăsat în urmă manopera bunicii, însă gustul fructelor deshidratate rămâne acelaşi. Deşi acesta pare să fie rezultatul unei reţete secrete pe care doar bunicile o ştiu, antreprenorii mărturisesc că reţeta este una cât se poate de simplă.

Trei antreprenori ieşeni duc mai departe gustul tradiţional al fructelor coapte în cuptor ca pe vremea bunicii. Iniţiatorul Bogdan Ghineţ a lucrat circa zece ani în domeniul implementării proiectelor cu fonduri europene şi naţionale, perioadă în care inevitabil i-a intrat antreprenoriatul în sânge. 

Tânărul, stabilit în Iaşi după absolvirea studiilor universitare, este unul dintre cei trei asociaţi care, la graniţa dintre judeţele Iaşi şi Vaslui dezvoltă o afacere cu fructe feliate şi deshidratate numită „Scrijele de mere ca la bunica“. Scrijelele reprezintă, de fapt, o întoarcere la gustul de altădată. 

Fructele deshidratate, doar în cuptoarele bunicilor 

După ce a umblat prin lume mai mulţi ani, intrând în contact direct cu domeniul implementării proiectelor cu fonduri europene şi naţionale, Bogdan Ghineţ şi-a dat seama că fructele şi legumele româneşti sunt exportate doar ca materie primă, iar fructele deshidratate se găsesc doar în cuptoarele bunicilor. Aşa a decis să devină chiar el antreprenor. 

„În urma unor evenimente la care am participat în calitate de consultant pe fonduri europene, am identificat o oportunitate în zona de procesare a fructelor, deoarece, în România, etapa de procesare este omisă de foarte mulţi fermieri care deţin livezi. Am considerat că este oportun să dezvolt acest domeniu şi această idee”, mărturiseşte Bogdan Ghineţ, antreprenor ieşean. 

În primă fază a început afacerea printr-o colaborare cu un partener, acesta din urmă îl ajuta cu procesarea fructelor, Bogdan ocupându-se de vânzarea şi de achiziţionarea materiei prime. După doi ani în care doar a comercializat fructe deshidratate, antreprenorul şi-a dat seama că nu este destul şi că o astfel de afacere merită mai multe investiţii. Aşa a pus bazele propriului punct de procesare a acestor produse. Acum, reţeta scrijelelor de fructe ca la bunica este gândită de la cap la coadă de Bogdan Ghineţ şi încă doi asociaţi ai afacerii, tot ieşeni. 

Reţeta este una cât se poate de simplă

Deşi gustul fructelor deshidratate pare să fie rezultatul unei reţete secrete pe care doar bunicele o ştiu, Bogdan Ghineţ mărturiseşte că reţeta este una cât se poate de simplă. 

„Fructele sunt spălate, se elimină cotorul sau sâmburele, în funcţie de tipul fructului. Ulterior, fructele sunt feliate şi întinse pe nişte site de inox şi stau în cadrul acelui deshidrator undeva între 25 şi 35 de ore, la o temperatură de 40 de grade. Este un proces lent de deshidratare. În final, fructele sunt ambalate”, explică el. 

FOTO Arhiva „Scrijele de mere ca la bunica”

Fructele provin din cadrul unor livezi locale. „Asta ne-am dorit de la început, să promovăm materia primă locală”, mai declară ieşeanul. 

   

Deşi afacerea a început doar cu scrijele de mere, în prezent, antreprenorii ieşeni vând mere, prune, caise, pere şi gutui în multe băcănii şi magazine locale din câteva oraşe din România

 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum funcţionează sistemul antirachetă Iron Dome care protejează Israelul. Ce ţări îl mai deţin FOTO VIDEO

Georgiana şi-a ucis băieţelul la scurt timp după ce l-a recuperat de la asistentul maternal VIDEO

Mai multe pentru tine:
"Dați-ne bârfe regale sau un divorț sau nu primiți nimic!" Harry și Meghan, puși la colț în înțelegerea cu Netflix
Ce culoare îți poartă noroc? Află răspunsul după luna în care te-ai născut
Trump susține că a încheiat șase războaie de când este președinte. Cât este de adevărată afirmația „pacificatorului lumii”
Cât a plătit Mădălin Ionescu pentru o masă de 4 persoane în Grecia. Ce surpriză i-au făcut grecii fiului său în restaurant: „O țară care a fost în faliment, dar azi prosperă”
Recompensă de aproape 30.000 de lei în schimbul unui tezaur descoperit în Hunedoara
Recomandarea neurologilor: fructul pe care toate persoanele peste 50 de ani ar trebui să-l consume
Situație halucinantă în Râșnov. Un bărbat condamnat pentru tentativă de viol a ucis cu cruzime un animal, sub privirile înspăimântate ale copiilor. În lipsa Poliției, micuții l-au închis pe individ în ghenă: „Sunt marcați pe viață pentru ceea ce au văzut”
17 ani fără Ilarion Ciobanu. A murit demn, măcinat de o boală cruntă: „A refuzat banii”. Fiul îi seamănă leit și e tot actor
Accident grav în Sectorul 3: șofer transportat la spital după ce s-a răsturnat cu mașina
Cea mai mare gară din lume a fost inaugurată. Terminalul său impresionant acoperă o suprafață echivalentă cu 170 de terenuri de fotbal
Jamila, mărturisiri emoționante despre familia soțului ei marocan: „Vă doresc din suflet și vouă să puteți face la fel”