Proprietăţile vinului fiert. Ce rol are Resveratrolul, elementul care nu dispare după fierbere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vin

Nutriţioniştii apreciază că vinul îşi menţine proprietăţile şi după fierbere. Totuşi, prin acest procedeu, se pierde o parte din cantitatea de alcool conţinută iniţial de băutura din struguri.

Vinul fiert are aceleaşi proprietăţi pe care le are băutura înainte de fierbere. Este o sursă importantă de antioxidanţi. Resveratrolul, de exemplu, este un compus polifenolic despre care studiile susţin că inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Resveratrolul se regăseşte în sâmburii şi coaja strugurilor roşii, vinul rezultat din zdrobirea acestora acţionând cu rol de protecţie asupra inimii.

Cardiologul Ioan Bostaca a explicat pentru „Adevărul” că Resveratrolul este un element cheie în sănătatea inimii, pe care inclusiv unele medicamente îl conţin, fiind extras din ciorchinele de struguri. Resveratrolul protejează sănătatea celulară şi luptă împotriva îmbătrânirii.

Potrivit medicului, acest element protejează vasele de sânge împotriva inflamaţiilor şi împiedică instalarea afecţiunilor cardiace. Prin fierbere, cantitatea de alcool din vin, precum şi cea de resveratrol scade, băutura obţinută fiind considerată un aliat împotriva răcelii.

Consumul de vin, precum şi cel de vin fiert, trebuie să nu depăşească o anumită cantitate, pentru că altfel, mai degrabă dăunează sănătăţii, decât să fie benefic.

„Lumea occidentală consideră că două pahare de vin la bărbaţi şi unul la femei este cantitatea ideală şi optimă pentru te menţine sănătos. Eu spun că pacienţii noştri bărbaţi nu ar trebui să bea mai mult de 1l de vin pe zi, consumat în două pahare a câte 400-450 de ml, în timp ce femeile nu trebui să depăşească 750 de ml, consumate tot în două pahare. Acesta este consumul raţional, cantitatea de peste 1l este toxică şi nocivă”, a apreciat dr. Ioan Bostaca, medic cardiolog în cadrul Clinicii de Cardiologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

Confrom nutriţioniştilor, vinul fiert cu scorţişoară, cuişoare, praf de nucşoară, boabe de piper şi coji de citrice ajută în tratarea răcelii, pentru că ridică temperatura corpului, determină apariţia transpiraţiei şi deblochează căile respiratorii.

Vinul fiert se prepară din vin „curat”, de casă, peste care se adaugă miere şi diferite mirodenii, cum ar fi nucşoară, anason, cuişoare, ienibaharul, scorţişoară, frunză de dafin sau coji de portocală, ori de lămâie.

Citeşte şi:

Mâncărurile care ţin la distanţă răceala. Medic: „Ciorba nu este pentru cei cu anumite boli, este preferabilă supa“
 

Mai multe pentru tine:
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor
Complot împotriva căsniciei lui Alin Oprea. Artistul crede că fosta lui soție vrea să-l despartă de actuala: „Eu și Medana suntem bine, ne iubim!”
Promoții de iarnă PetMax: Suplimente veterinare esențiale pentru câini și pisici cu reduceri de până la 69%
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Mariana Moculescu, revoltă maximă! Nu a fost lăsată să intre la priveghi! Mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii”
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Confesiuni incredibile despre fuga lui Pacepa. Un fost general dezvăluie ce a influențat propaganda în perioada comunistă
Cum a avertizat-o Prințul Philip pe Kate Middleton chiar înainte să moară. Vorbele bunicului Prințului William au cutremurat-o pe Prințesă