Prima pâine din România din făină de greier. Câte insecte se folosesc la o singură franzelă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pâine din făină de greier / FOTO: Andrei Luca

Studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară de la Iaşi, sub îndrumarea profesorilor, au copt prima pâine din făină de greier din România, iar acum noile franzele sunt în stadiul de testare.

Studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară de la Iaşi au copt prima pâine din făină de greier din România. Producătorii au dat asigurări că, dacă cel care gustă nu ştie ce ingrediente are, nu simte nicio diferenţă. În schimb, spun ei, pâinea din făină de greier este mult mai hrănitoare.

La o franzelă se pun aproximativ 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam trei la sută din ingrediente. Experţii spun că greierii au un gust neutru, aşa că nu influenţează prea mult. Are gust de pâine obişnuită, dar valoarea nutriţională este foarte mare, la fel cum este si conţinutul de proteine. 70% din greier reprezintă proteine şi vitamine. 

„Pâinea din făină greier este reprezentată de un produs obţinut din făină albă de grîu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obţinută din fermentaţie naturală din fructe. Şi bineînţeles apă şi sare. Făina de greier nu conţine gluten, iar în combinaţie cu unele materii prime din aceeaşi categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranţă la gluten. Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011 când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conţinutului de proteine şi aminoacizi din unele insecte. Acum am observat că greierii au un gust neutru, iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificaţie constă într-o închidere uşoară a culorii”, a spus Otilia Murariu, şef lucrări, doctor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi.

Deocamdată, pâinea se află în stadiul de testare şi nu este disponibilă pentru publicul larg. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis în ianuarie că viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât ca atare cât şi ca aditiv pudră


Vă recomandăm să citiţi şi: 

Povestea veveriţei care se întoarce periodic să-i viziteze pe cei care i-au salvat viaţa în urmă cu 11 ani

Parlamentul European a ratificat acordul comercial post-Brexit. Britanicii, nemulţumiţi de evoluţia economică a ţării lor după ieşirea din UE

Mai multe pentru tine:
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
A iertat-o pe bunica regină, care l-a lăsat fără titlul de prinț. Nikolai, apariție spectaculoasă alături de Margareta a Danemarcei
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Prețurile au sărit în aer la Târgurile de Crăciun din Capitală! Cât au ajuns să coste vinul fiert, sărmăluțele și fasolea cu ciolan?! Vizitatorii au rămas uluiți!
O tânără prezentatoare a murit la nici 30 de ani
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Cât costă șuba ciobănească îmbrăcată de Diana Șoșoacă de 1 Decembrie? Verdictul dur al stiliștilor: „Se poartă numai la stână!” Moda e lansată, de fapt, de Gigi Becali