Instituţiile de cultură, lovite de facturile la gaze şi electricitate. Zeci de mii de euro în luna decembrie la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teatrul Naţional Iaşi / FOTO: Teatrul Naţional

Facturile la electricitate şi gaz au ajuns la sume exorbitante în această iarnă, în instituţiile de cultură din Iaşi.

Instituţiile de cultură din Iaşi au fost lovite din plin în această iarnă de facturile la gaze şi electricitate. Cele mai mari facturi în ultima lună a anului 2021 au fost la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, acolo unde s-au desfăşurat o multitudine de spectacole cu un număr redus de spectatori, din cauza pandemiei de coronavirus. 

„Facturile pe luna decembrie la gaz şi electricitate au următoarele sume: 58.652 euro a fost factura la gaz, şi 9.787 euro factura de curent electric. Noi am reuşit să obţinem şi compensare la ele, deci în jur de 40.450 euro va fi factura la gaz şi 7.344 euro la curentul electric, în total, undeva la 47.794 euro pentru gaz şi curent electric. Aceste facturi sunt prea mari în condiţiile în care şi bugetele au devenit din ce în ce mai mici. Încasările le folosim pentru a achita bunurile şi serviciile”, a declarat Daniel Busuioc, director artistic al Teatrului, pentru ziaruldeiasi.ro.

Probleme mari cu facturile sunt şi la Palatul Culturii, instituţie iluminată spectaculos pe exterior, dar unde factura la curent a fost în luna decembrie de trei ori mai mare decât în mod normal, circa 33.000 de euro. 



Palatul Culturii Iaşi / FOTO: Andrei Luca

„Pe luna decembrie avem de achitat doar pentru Palatul Culturii 31.751 de euro, iar per total, pe toate muzeele, incluzând Complexul Muzeal Moldova din Iaşi, factura pe decembrie este în valoare de 34.940 euro. Comparativ cu celelalte luni, în luna august 2021, factura a fost de 12.821 euro. Este foarte dificil, noi am făcut solicitări de compensare către Electrica Furnizare, şi să sperăm că vom reuşi. Dacă nu vom primi un ajutor, ar fi dificil, pentru că nu reuşim să avem aceste sume, care sunt uriaşe, şi foarte greu de imaginat că putem să achităm asemenea sume către furnizorii pe care îi avem. Ar fi nevoie să se tripleze numărul de vizitatori”, a spus Valentina Druţu, manager interimar al Complexului Muzeal "Moldova", pentru sursa citată. 

Instituţiile precum Palatul Culturii sau alte clădiri în care există obiecte de artă nu pot lua în calcul economie la gaze în această perioadă, astfel obiecte fiind imperios a fi păstrate la o temperatură decentă, pentru conservare.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Bolidul condus de fiul unui om de afaceri din Gorj s-a urcat la propriu pe un autoturism. Şoferul a fost rănit VIDEO

Polonia: O femeie a murit după ce i s-a refuzat întreruperea sarcinii. Tragedia a stârnit un nou val de proteste: „Statul are sânge pe mâini”