Ficatul de pasăre din alimentaţie, sănătos sau bombă cu ceas? Cine ar trebui să evite aceste mâncăruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ficatul de pasăre este considerat un aliment bogat în nutrienţi şi mulţi părinţi îl includ în alimentaţia copiilor. Specialiştii atenţionează că proprietăţile benefice ale ficatului sunt valabile doar în cazul animalelor crescute în condiţii bio.

Ficatul este inclus în topul preferinţelor culinare din întreaga lume. Se ştie despre el că are numeroase proprietăţi şi de aceea mulţi părinţi le dau şi celor mici să consume ficat preparat.

Este foarte important însă ca acesta să provină de la animalele crescute bio. În caz contrar, ficatul este organul la nivelul căruia sunt metabolizate toate toxinele, medicamentele, aditivii sau pesticidele din hrană. 

‘’În cazul animalelor crescute în condiţii improprii, mai multe studii au evidenţiat acumularea unor metale grele în organele acestora, în special în ficat. Au fost descoperite elemente precum arsenicul, cadmiul sau plumbul, în doze care pot ameninţa sănătatea umană. Aşadar, dacă nu cunoaşteţi proveninenţa alimentelor pe care le cumpăraţi, ar fi mai bine dacă aţi evita consumarea acestui organ’’, spune nutriţionistul Adina Rusu.

Atenţie deci, animalele care au trecut prin terapii medicamentoase nu trebuie sacrificate mai devreme de 2 săptămâni de la ultimul tratament.

Nutriţioniştii consideră că persoanele cu hipercolesterolemie sau cele care suferă de gută ar trebui să evite consumul acestui aliment. 

‘’În organism, colesterolul este sintetizat la nivelul ficatului, astfel încât acest organ este îmbibat cu această substanţă. Şi în cazul persoanelor care suferă de gută ficatul ar trebui să fie pe lista alimentelor interzise. El conţine cantităţi însemnate de purine, compuşi care în organism se transformă în  acid uric. Acumularea în exces şi precipitarea sărurilor acidului uric duc la formarea tofilor gutoşi, cristale care se depun la nivelul articulaţiilor şi ţesuturilor moi, cauzând inflamaţiile şi durerile din crizele de gută’’, explică nutriţionistul Adina Rusu. 

Trebuie reţinut totuşi că în cazul animalelor crescute fără hormoni şi substanţe toxice, ficatul poate constitui o sursă importantă de vitamine şi minerale. 

Vă mai recomandăm:

Ce au în plus ouăle de prepeliţă faţă de cele de găină - explicaţia nutriţionistului

Mai multe pentru tine:
Cine sunt cei cinci norvegieni care aleg câștigătorul Nobelului pentru Pace și când au luat decizia
„Am rămas în chiloți!” Momentul terifiant trăit de un român celebru pe cel mai înspăimântător aeroport din Europa
Românii care au vizitat una dintre cele mai izolate și ieftine țări din lume. Ce i-a impresionat cel mai mult: „Un gest simplu, dar cu o semnificație profundă”
Val de ură după nunta lui Dorian Popa din Maldive. Artistul, făcut praf după ce a publicat acest video cu mireasa
Cauza morții bateristului Marius Keseri de la Direcția 5. Prietenii rup tăcerea. „Boala cumplită îl schimbase, nu-l mai recunoșteai. Venea la biserică să se roage”. Ultimele fotografii
I-a donat propriul rinichi, dar n-a fost invitată la nunta Selenei Gomez. Cum explică donatoarea trădarea
Drama Cameliei Mitoșeru, la 74 de ani: „Am suferit o nouă operație pe creier”. Fiul Mihai Mitoșeru n-o scapă din ochi: „Mă răsfață, e sufletul meu”
Mircea Lucescu, primele impresii despre amicalul cu Moldova. Cum vede duelul cu Austria și cine l-a impresionat: „Hagi căpitan, merită”
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
Cu ce se delectează în mod frecvent Prințesa Charlene, Prințesa Kate sau Regina Letizia. Mâncărurile preferate ale nobililor
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda