Curieri pe două roţi, cu mâncarea în spate. „Am legat ghiozdanul şi clientul l-a tras până sus cu funia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curierul Şerban livra mâncare în casa unui client care rămăsese blocat         Foto Şerban Manolache

Tinerii curieri spun că pentru meseria asta este nevoie de implicare, iar misiunea este îndeplinită abia atunci când mâncarea ajunge la client, indiferent de sacrificii.

Pe străzile aglomerate, pe bulevarde sau la cozile din restaurante circulă biciclişti grăbiţi, care cară în spate ghiozdane mari, colorate, în care transportă cutii pline cu mâncare. Mulţi dintre ei îmbină utilul cu plăcutul, fiind pasionaţi de ciclism. 

Şerban Constantin Manolache are 26 de ani şi lucrează de doi ani şi jumătate în acest domeniu. Spune că pentru meseria asta este nevoie de implicare şi că misiunea este îndeplinită abia atunci când mâncarea ajunge la client, indiferent de sacrificii. 

„Trebuia să livrez unui client care a rămas blocat în casă comanda de mâncare şi mergeam aproape în fiecare zi la el. Am vorbit cu el prin uşă, mi-a spus că soţia a plecat cu cheile de la apartament, comanda nu era plătită”, aşa începe cea mai neobişnuită experienţă avută de Şerban Manolache de când este curier. 

Misiunea nu era îndeplinită dacă mâncarea nu ajungea la cel care a comandat-o, aşa că Şerban a încercat să găsească soluţii. 

„L-am întrebat dacă are o funie, locuia la etajul 2, mi-a lăsat funia pe geam, am legat ghiozdanul şi clientul a tras ghiozdanul de la parter până la etajul 2 cu funia. Mi-a pus banii în ghiozdan şi l-a coborât uşor cu funia până la parter”, povesteşte Şerban.

    

A făcut curierat un an şi jumătate în Iaşi, iar apoi a plecat în Bucureşti, acolo unde livrează în continuare mâncare pe bicicletă. Până să-şi descopere pasiunea, Şerban a fost student la Facultatea de Electronică din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, apoi a fost programator un an, iar din 2018 a început să livreze mâncare pe două roţi, acela fiind şi momentul în care şi-a dat seama că asta îi place să facă. 

Drept dovadă, ţine minte în detaliu prima lui zi de muncă. „Am fost printre primii cinci livratori pe bicicletă în Iaşi. În prima zi, ploua. Am avut două comenzi în opt ore, pentru că firma abia se lansase în Iaşi. Cei de la care am luat mâncare au uitat să-mi pună sucul în pachet. Pentru că nu ştiam exact care era procedura, am plătit sucul din banii mei. Am mers la cel mai apropiat magazin şi i-am cumpărat clientului o doză de suc”, îşi aminteşte Şerban Manolache. 

     Şerban Manolache, angajat al unei firme de curierat din Bucureşti     Foto Şerban Manolache

De la Iaşi la Bucureşti, tot pe bicicletă. „Urmează Cluj“

După ce a colindat tot Iaşiul cu ghiozdanul în spate, Şerban s-a decis să facă o schimbare. Aşa că a schimbat decorul din Iaşi cu cel din Bucureşti. 

„În toamna din 2019, am plecat prin ţară cu bicicleta, când am ajuns la Bucureşti am fost atras de traficul de aici. Şi, cel mai important, de suprafaţa oraşului. Plus că Bucureşti este un oraş ideal pentru biciclişti, pentru că este plat”, mai spune Şerban în discuţia cu reporterul „Adevărul”. 

Nu doar străzile sunt diferite, ci şi mentalitatea oamenilor, recunoaşte Şerban. „Cea mai mare diferenţă este mentalitatea oamenilor, în Bucureşti majoritatea participanţilor la trafic ştiu foarte bine că bicicleta trebuie să meargă pe carosabil şi ne fac viaţa mai uşoară nouă, livratorilor pe bicicletă, în sensul că ne fac loc să trecem pe lângă ei şi sunt mult mai atenţi la bicicliştii din trafic. În Iaşi, simţeam că oamenii mă desconsideră pentru meseria pe care o aveam”, mai spune Şerban. 

Tânărul spune că va pleca şi din Bucureşti, dar când o să cunoască străzile oraşului mult prea bine. Următoarea destinaţie este Cluj. 

„Ghiozdanul mi-a plăcut. M-am ataşat de el. E ca o primire spre Occident”

Pasionat de curierat şi ciclism este şi Lucian Andrieş. Are 31 de ani şi este agent de securitate, iar în timpul liber livrează mâncare pe bicicletă. Lucrează part-time la o firmă de curierat din Iaşi şi spune că nu ar renunţa niciodată la ghiozdanul în care transportă mâncarea pentru clienţi.

„Îl pot returna oricând şi pot primi banii, dar îmi este foarte drag şi sincer nu-l voi returna niciodată. Ghiozdanul mi-a plăcut şi m-am ataşat de el. E ca o primire spre Occident” , spune Lucian Andrieş. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Viaţa de curier în starea de urgenţă: „Unii clienţi refuză coletele“

Diplomat sud-coreean: Kim Jong-un se află în comă. Ce spune despre transferul puterii în Coreea de Nord

Mai multe pentru tine:
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
A plecat din Kenya în căutarea unui trai mai bun în România, însă salariul l-a dezamăgit. Iată în ce țară vrea acum să se mute acum
Cel mai emoționant moment din semifinalele Vocea României 2025. Tânăra care i-a făcut să plângă pe Horia Brenciu și Theo Rose: „Ești un test pentru noi”
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €