Cât de bine cunoaşteţi istoria României? 10 întrebări şi răspunsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Istoria României e un domeniu des întâlnit în teste de cultură generală FOTO Historia

Istoria este una dintre materiile cele mai des folosite în testele de cultură generală. Vă prezentăm un test cu 10 întrebări din Istoria României şi vă invităm să scrieţi la comentarii câte dintre răspunsuri aţi ştiut.

1. Cine a fostul primul prim-ministru din istoria României?

a) Mihail Kogălniceanu 

b) Barbu Catargiu 

c) Apostol Arsache
 

2. Lângă ce oraş a avut loc „Atacul de noapte”, bătălia castigată, în 1462, de Vlad Ţepeş împotriva otomanilor?

a) Târgovişte

b) Târgu Mureş 

c) Piteşti 
 

3. În ce an a avut loc Unirea Principatelor Române?

a) 1864

b) 1859

c) 1860
 

4. Cum se numeşte primul document scris în limba română cunoscut până astăzi?

a) Scrisoarea lui Neacşu 

b) Învăţăturile lui Neagoe basarab către fiul său Teodosie

c) Palia de la Orăştie 
 

5. În ce an a fost numit Nicolae Ceaşescu în funcţia de preşedinte al României 

a) 1974

b) 1965

c) 1970
 

6. În ce a avut loc Revoluţia lui Tudor Vladimirescu?

a) 1848 

b) 1818

c) 1821
 

7. În ce an a murit Mircea cel Bătrân?

a) 1420

b) 1418

c) 1428
 

8. În timpul cărui domnitor moldovean au fost aduse la Iaşi moaştele Cuvioasei Parascheva.

a) Vasile lupu 

b) Constantin Şerban

c) Ştefăniţă Lupu 
 

9. În ce an a intrat România în Primul Război Mondial

a) 1915

b) 1916

c) 1917
 

10. Cine a fost primul premier al României după căderea regimului comunist?

a) Ion Iliescu

b) Nicolae Văcăroiu

c) Petre Roman 
 

Răspunsuri corecte: 1 - b, 2 – a, 3 – b, 4 – a, 5 – a, 6 – c, 7 – b, 8 – a, 9- b, 10 – c.

Mai multe pentru tine:
Sfatul Reginei Elisabeta pentru Kate Middleton înainte de a se căsători cu Prințul William, cel care a devenit soțul ei „încăpățânat”
Top 7 aparate de vidat 2026 pe eMAG: Eroul invizibil din bucătărie care te ajută să păstrezi alimente proaspete săptămâni întregi și să nu-ți golești bugetul
Top 7+ cuptoare electrice de masă 2026 – gătește rapid, uniform și fără compromis. Află dacă ai nevoie de acest electrocasnic și cumpără online
Alina Pușcău și Jeffrey Epstein. Câți bani i-a trimis miliardarul pedofil mamei celebrului model
Cele mai bune cântare de bucătărie 2026 pe eMAG: Gadgetul care transformă rețetele, porțiile, proporțiile și sănătatea – ingrediente fără secrete
Top 7 sandwich makere 2026: Transformă gustările acasă în adevărate delicii gourmet, rapid și fără efort
Cine este și cu ce se ocupă Alina, văduva lui Gabriel Cotabiță. Cum a început povestea de iubire cu artistul: „După concert, i-am dat un mesaj pe Facebook”
Tragedia ascunsă de la Castelul Corvinilor. Mesajul sfâșietor lăsat în piatră pe limbă de moarte. Blestem sau legendă?
Top 6 grătare electrice 2026: Fripturi suculente perfect rumenite, panini aurii și legume crocante, fără fum sau bătăi de cap + ghid de cumpărare
Desertul favorit al Elenei Ceaușescu. Folosea o rețetă secretă de fiecare dată: „Mi-a arătat de la A până la Z”
Cum să faci vafe, înghețată, ciocolată și alte mini-prăjituri ca un maestru cofetar în 2026: cele mai bune aparate pentru desert rapid și delicios!