Bob cu bob. Cafeaua de specialitate, pe gustul românilor. Tonul se dă la Iași

0
Publicat:

În urmă cu un deceniu, cafeaua de specialitate reprezenta un segment infim din piața totală – sub 2,5%. Astăzi, nișa se află în plină expansiune. Românii care au prins gustul adevărat și nealterat al unei cafele bune, rareori se mai întorc la sortimentele „de raft”. Fenomenul este asemănat cu o stradă cu sens unic, unde cafeaua este dusă la rang de artă. 

Cafeaua de specialitate Noir Coffee Roasters FOTO Arhiva Noir Coffee Roasters

Cafeaua are o istorie veche de peste 1.000 de ani şi poate fi preparată în diverse moduri, după gustul şi preferinţele fiecăruia. S-a știut dintotdeauna că dacă este preparată corect, cafeaua poate alinta toate simţurile. De-a lungul timpului a luat diferite culori, dimensiuni și arome. Toate realizate cu mâna omului, care a gândit mai multe sortimente „de raft”. Astăzi însă, la peste 1.000 de ani distanță, românii se întorc la cafeaua de specialitate.

Asta se datorează în primul rând antreprenorilor care au făcut ca prețul cafelei de specialitate să fie cât mai accesibil. Au dus în casele românilor gustul adevărat al cafelei, care, timp de atâția ani, a fost acoperit de cafeaua extraprăjită, amăruie.

Complexitatea cafelei de specialitate stă, de fapt, în simplitatea acesteia. Este o cafea manipulată corespunzător, consistentă și curată. Ce trebuie să se știe, însă, este că a produce o cafea de specialitate este foarte complicat. Specialiștii spun că este nevoie de o cantitate extraordinară de efort.

Începând din momentul în care copacii de cafea înfloresc, pâna la livrarea de cafea verde la cei care o prăjesc, pentru a aduce cafeaua pe piață fără defecte fizice și cu un gust curat și consistent în ceașcă.

Prăjitoria Noir Coffee Roasters FOTO Arhiva companiei

Antreprenorii spun că este îmbucurător faptul că în ultimii ani românii s-au îndrăgostit de aceste produs de nișă. Este, cu siguranță, și meritul antreprenorilor și specialiștilor care au contribuit cumva la o educație în acest sens.

Pe lângă faptul că astăzi românii pot bea cafea de specialitate deja preparată, cafeaua de calitate, nealterată, poate fi cumpărată bob cu bob, pentru o experiență și mai intensă cu această cafea de nișă. Potrivit antreprenorilor, românii preferă să-și prepare și singuri cafeaua. Fie acasă, fie la birou, de exemplu.

Standardele cafelei de specialitate

Cine poate impune niște standarde unui produs precum cafeaua? Organizațiile din industrie, cum ar fi Asociația Cafelei de Specialitate – Specialty Coffee Association (SCA), Institutul pentru Calitatea Cafelei –Coffee Quality Institute (CQI) și World Coffee Research (WCR). Acestea se află în spatele efortului colaborativ de a defini cât mai bine posibil ce înseamnă „specialitate”. Contribuie, astfel, la crearea unei rubrici pentru evaluările fizice și senzoriale.

SCA, de exemplu, oferă definiții pentru toate potențialele defecte fizice prezente în cafea și le atribuie valori corespunzătoare, creând astfel o modalitate clară de notare a cafelei verzi. Unele defecte sunt minore, dar altele pot crea arome în cafea în același mod în care o frunză putrezită de salată poate schimba o aromă de verdeață de altfel delicată.

Cafeaua de specialitate Noir Coffee Roasters FOTO Arhiva Noir Coffee Roasters

Ecosistemul cafelei de specialitate

Termenul de cafea de specialitate apare atunci când toată lumea implicată în drumul cafelei, de la fermă până la ceașca de cafea, are ca obiectiv principal calitatea și gustul. Rezultatul se concretizează în boabe cu origini controlate, cumpărate de la fermieri care urmăresc atent și controlează etapele de creștere, recoltare și procesare a boabelor.

Povestea cafelei este continuată de negustorii de cafea verde, care fac legătura dintre fermieri și prăjitoriile de cafea. Negustorii găsesc cafelele, le transportă și se asigură că fiecare lot are caracteristici constante și aceeași calitate.

Urmează apoi magicienii care desăvârșesc cafeaua prin prăjire, asigurându-se că cel mai înalt standard de calitate și aromă apare în cafeaua prăjită.

Cafeaua de specialitate, pe gustul românilor FOTO Arhiva Noir Coffee Roasters

Cafeaua de specialitate de la Iași

De exemplu, Noir Coffee Roasters, din Iași, a pus cafeaua de specialitate la locul pe care îl merită. Astfel, în Capitala Moldovei se întâmplă o bună parte din ecosistemul unei cafele de specialitate. Este despre misterul și eleganța cafelei de specialitate, care parcă a prins viață în 2016 la Iași, atunci când a luat naștere proiectul Noir Coffee Roasters.

Continuitatea cafelei de specialitate poate fi asigurată doar prin eforturile și dedicarea unor persoane ale căror prioritate în viață este păstrarea permanentă a calității. Acest lucru nu este munca unei singure persoane din ciclul de viață al unui bob de cafea; cafeaua devine una de specialitate doar atunci când toți cei implicați în lanțul valoric al cafelei lucrează în armonie și se concentrează pe menținerea standardelor și a excelenței de la început până la sfârșit”, spun reprezentanții Noir Coffee Roasters.

Complexitatea cafelei de specialitate stă în simplitatea acesteia FOTO Arhiva Noir Coffee Roasters

Cafeaua de specialitate de la Iași este prăjită la Noir, împachetată bob cu bob în pungi elegante și chiar preparată și vândută în cele trei VAN-uri Noir care sunt amplasate în trei locații din Iași.

Majoritatea oamenilor văd cafeaua doar când este maro închis, dar înainte ca boabele să fie prăjite, acestea sunt roșii, galbene și verzi, doar apoi devin brune. În fiecare etapă de prelucrare, cafeaua își schimbă culoarea, transformându-se de la o cireașă viu colorată într-un bob de culoare închisă. Noir concentrează toate aceste nuanțe și arome, pentru ca mai apoi iubitorii de cafea să se bucure de explozia lor și emoțiile intense de fiecare dată când o beau”, mai spun antreprenorii din Iași.

Nivelul prăjirii unei cafele de specialitate contează enorm de mult. Aici vorbim de cât de mult stau boabele la prăjit și la ce temperatură sunt prăjite. Diferența se simte în gust, motiv pentru care românii care descoperă gustul adevărat de cafea, nu se mai întorc la cafeaua „de raft”.

Cafeaua Noir Coffee Roasters FOTO Arhiva Noir