Soarta monumentelor istorice de pe Valea Streiului: terme antice lăsate de izbelişte, biserici medievale degradate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locurile istorice importante de pe Valea Straiului au ajuns într-o situaţie deplorabilă, după ce ani în şir au fost neglijate de autorităţi. Printre ele se află termele antice Aquae, bisericile medievale şi clădirile fostelor uzine din Călan de la începutul secolului XX.

Monumentele istorice reprezentative pentru istoria Hunedoarei, aflate în vecinătatea oraşului Călan, au ajuns într-o stare deplorabilă, după ce ani în şir au fost neglijate de autorităţile locale. Un raport al Comisiei pentru analiza şi verificarea situaţiei monumentelor istorice din Călan arată ce soartă au avut cele mai importante monumente de pe Valea Streiului.

„La niciun monument istoric nu se respectă legislaţia în vigoare în privinţa întreţinerii şi exploatării. Nu este asigurată paza, integritatea şi protecţia monumentelor istorice, lipsesc măsurile pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, nu se asigură efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare şi restaurare, reparaţii curente şi întreţinere a acestora, nu există semnul distinctiv şi sigla care marchează calitatea de monument istoric a imobilului”, a informat Comisia specială pentru analiza şi verificarea situaţiei monumentelor istorice din Călan, înfiinţată de administraţia locală şi condusă de Ioan Vîlcelean.

Potrivit raportului, fostele terme antice de la Aquae (Călan) au fost lăsate de izbelişte şi se degradează continuu. De asemenea, nu există o cale de acces spre monument, în afara celei care presupune intrarea în complexul privat Băile Călan, contra-cost. Bazinul antic a fost săpat în stâncă, susţin istoricii, în vremea dacilor şi a romanilor şi a fost locul unde strămoşii noşti au căutat tămăduirea. Şi alte monumente antice din aceeaşi zonă au avut o soartă tristă.

„Vila rustică din perimetrul cimitirului satului Strei a fost complet neglijată, monumentul fiind acoperit cu vegetaţie, inaccesibil şi supus degradării.”, se arată în raportul comisiei locale.

Măgura Călanului, locul carierei de piatră de unde dacii au adus material pentru construirea cetăţilor, este aproape necunoscut turiştilor, nefiind semnalizat şi promovat.

Cele mai vechi biserici au nevoie de restaurare
Bisericile medievale de piatră din Strei şi Streisângerorgiu au nevoie, la rândul lor, de lucrări de restaurare urgente.

Biserica din satul Streisângerorgiu (Călan), veche din anii 1313-1314, se numără printre cele mai vechi din România şi, potrivit specialiştilor, una dintre cele mai preţioase monumente de arhitectură medievală transilvană. Marele istoric Nicolae Iorga a cercetat-o şi a numit-o „Cea mai veche ctitorie de nemeşi români din Ardeal”. El descrie o frescă bizantină, veche de cinci secole, din interiorul aşezământului, care atestă legătura cu istoria românilor din Ardeal.

Biserica din Strei este unul dintre cele mai vechi lăcaşe religioase din România. A fost ridicată în urmă cu aproape şapte secole din pietrele unei aşezări romane, iar din turnul ei se poate vedea panorama Văii Streiului. În biserica împodobită cu picturi şi icoane colorate nu mai au loc slujbe, dar monumetul istoric a rămas un loc legendar.

Monumentele industriale dispărute
Aproape nimic nu a mai rămas din vechile uzine ale Călanului, înfiinţate la sfârşitul secolului al XIX-lea, şi în jurul cărora s-a dezvoltat aşezarea. La începutul Primului Război Mondial, Uzina producătoare de fontă avea peste 1.000 de angajaţi şi continua să se dezvolte. De atunci datează câteva dintre monumentele istorice reprezentative pentru oraş, care însă au devenit ruine.

„Clubul muncitoresc 11 iunie este degradat, cu aspect de clădire abandonată, acoperişul este distrus în mare măsură şi prezintă risc major pentru pietoni. Există cantităţi mari de deşeuri depozitate în interiorul clădirii. Casa de oaspeţi a Uzinei Călan, după dezafectare, a suferit un incendiu în anul 2011, fiind distruse acoperişul şi etajul. În prezent, clădirea este abandonată. Arhivele Uzinei Călan nu mai există în teren”, arată autorii raportului.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Cum a dispărut "Victoria" Călan, una dintre marile uzine ale Transilvaniei

Aproape un secol şi jumătate a trecut de la construirea primului furnal al uzinelor de la Călan, devenite până înainte de 1989 unul dintre cele mai importante centre siderurgice din Transilvania.

Misterele bisericii din Strei, veche din secolul XIII: icoanele batjocorite şi zeii somnului şi ai morţii de la temelia celei mai colorate biserici din Valea Streiului

Biserica din Strei este unul dintre cele mai vechi lăcaşe religioase din România. A fost ridicată în urmă cu aproape şapte secole din pietrele unei aşezări romane, iar din turnul ei se poate vedea panorama Văii Streiului. În biserica împodobită cu picturi şi icoane colorate nu mai au loc slujbe, dar monumetul istoric a rămas un loc legendar.

Biserica medievală din secolul al XII-lea a fost profanată. Soarta tristă a aşezării din Călan, cu o poveste impresionantă

Biserica medievală din satul Streisângeorgiu (Călan), una dintre cele mai vechi din ţară, a fost mâzgălită cu graffiti. O anchetă are loc pentru a-i identifica pe autori, iar Poliţia a deschis un dosar penal pentru profanare de morminte. Şi în trecut monumentul istoric vechi din secolul al XII-lea a fost ţinta unor acte de vandalism.