Păstrăv cu smântână preparat ca-n Bucovina. Secretele unei reţete delicioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul este simplu de pregătit, necesitând puţine ingrediente, şi poate fi gătit indiferent de anotimp. Reţeta poate fi considerată şi dietetică, prin folosirea păstrăvului, dar şi a sosului care însoţeşte peştele, preparatul având puţine calorii.

Vom începe prin a curăţa păstrăvul de solzi şi a-l eviscera, spălându-l apoi sub un jet de apă. După ce îl vom săra puţin, îl vom lăsa pentru 30 de minute la temperatura camerei. ”Carnea, înainte de a fi preparată termic, trebuie să fie la temperatura mediului ambiant, astfel încât diferenţa între această temperatură şi cea la care se va prăji carnea să fie cât mai mică”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru patru porţii:

-Păstrăv-patru bucăţi, cu greutatea de 200-300 de grame;

Ingrediente pentru sos:

-Smântână vegetală-500 de grame;

-O ceşcuţă de apă;

-Sare, piper, după gust;

-Tarhon-un vârf de linguriţă;

-Leuştean-o legătură;

-Mărar;

-Ceapă verde-două bucăţi, de la care se va folosi doar partea verde;

-Ulei-o linguriţă.

Cum trebuie să fie peştele după prăjire

Vom pregăti sosul într-o cratiţă mai mică, unde vom pune smântâna, o ceşcuţă de apă, sare şi piper după gust. Vom pune cratiţa pe foc, iar când smântâna dă în clocot, punem plantele aromate.

Vom da apoi păstrăvul printr-un praf de făină şi îl vom prăji la o temperatură moderată, iar după ce îl scoatem, îl vom pune pe o hârtie absorbantă şi îl vom introduce în sosul de smântână şi plante aromate.

”Recomandarea este ca peştele să nu iasă prea moale după prăjire, pentru că în sos se va înmuia şi mai mult, astfel că este posibil să nu îl mai putem ridica din cratiţă”, punctează Nichi Mărăcine.

În funcţie de gust, sosul se poate pune deasupra peştelui în farfurie sau chiar separat, urmând ca fiecare mesean să îşi pună sos peste păstrăv în cantitatea pe care o doreşte.

Dacă vom merge pe varianta ca păstrăvul să fie introdus în tigaie alături de sos, îl vom da o dată sau de două ori în clocot, pentru ca peştele să preia din aroma plantelor pe care le-am folosit la sos şi invers.

Păstrăvul cu smântână se serveşte cu mămăliguţă şi o felie de lămâie, pentru a asezona gustul în funcţie de cât de acru dorim să fie preparatul, la care merge şi un vin alb demisec.

Mai multe pentru tine:
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Ilie Bolojan și Ioana Fâșie, căsătorie în secret. Cine este femeia care aduce fericire în viața premierului. Ce studii are și cu se ocupă?
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului