Pastrama de berbecuţ cu mămăliguţă. Secretele maturării cărnii şi ingredientele care dau preparatului aroma specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pastrama de berbecuţ Foto: casabrancoveanu.ro

Pastrama de berbecuţ este una dintre mâncărurile tradiţionale româneşti, reţeta putând fi preparată rapid şi cu puţine ingrediente. Există însă câteva trucuri pentru ca preparatul să iasă aşa cum trebuie.

Pastrama de berbecuţ este un preparat ce se poate găti relativ uşor, cu condiţia respectării câtorva paşi în pregătirea cărnii şi adăugarea ulterioară a ingredientelor. ”Recomand să se folosească bucăţile de carne fără grăsime, şi mă refer aici la pulpa din spate a animalului”, precizează Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru cinci porţii:

-Două kilograme de carne de berbecuţ;

-Usturoi-100 de grame;

-Sare-40 de grame;

-Piper-20 de grame;

-Boia dulce-6 grame;

-Cimbru-4 grame;

-O foaie de dafin;

-Vin-150 de mililitri;

-Ardei iute-după gust.

Primul pas este să tăiem carnea de berbecuţ în fâşii de 150-200 de grame, astfel încât să fie uşor de manipulat când o punem pe grătar, după care presărăm peste ea condimentele (boia, cimbru şi ardei iute), adăugând şi sare, usturoi şi piper, după gust.

Vom înfolia apoi carnea şi o vom lăsa la frigider timp de o săptămână, cu precizarea că bucăţile de carne vor fi întoarse zilnic de pe o parte pe cealaltă. După ce carnea s-a maturat, vom pune ulei într-un ceaun, o foaie de dafin şi adăugăm carnea, iar după 25 de minute de tratament termic, vom pune şi un pahar de vin.

”După ce carnea s-a pătruns, vom acoperi ceaunul cu un capac pentru a se păstra aromele din pastrama de berbecuţ. Vom pune apoi şi puţină zeamă de lămâie şi câteva frunze de mentă pentru a da cărnii o aromă deosebită”, explică maestrul Nichi Mărăcine.

În paralel, vom pune la foc şi mămăliguţa, astfel încât aceasta să fie gata odată cu pastrama de berbecuţ. Preparatul se poate servi cu cartofi făcuţi la cuptor şi o salată de murături sau castraveţi muraţi, dar şi un pahar de vin roşu, preferabil Merlot sau Souvignon Blanc. 

Mai multe pentru tine:
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Clarvăzătorul supranumit ”Nostradamus al zilelor noastre” face o profeție sumbră legată de Prințul William și Prințul Harry
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Furia Ancăi Alexandrescu după ce a pierdut alegerile la Capitală. Cum vrea să se răzbune
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
De câți bani ai nevoie ca să trăiești decent în Spania. O româncă a spus cât a cheltuit în noiembrie: „O viață fără lipsuri”
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Sărbători fără fiul și fiica ei, stabiliți în Franța și în Dubai. Cum își alină Marina Almășan dorul: „Beau cafeaua dintr-o cană cu chipul lor”. Ce meserii au Victoraș și Marinuș?