Pastrama de berbecuţ cu mămăliguţă. Secretele maturării cărnii şi ingredientele care dau preparatului aroma specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pastrama de berbecuţ Foto: casabrancoveanu.ro

Pastrama de berbecuţ este una dintre mâncărurile tradiţionale româneşti, reţeta putând fi preparată rapid şi cu puţine ingrediente. Există însă câteva trucuri pentru ca preparatul să iasă aşa cum trebuie.

Pastrama de berbecuţ este un preparat ce se poate găti relativ uşor, cu condiţia respectării câtorva paşi în pregătirea cărnii şi adăugarea ulterioară a ingredientelor. ”Recomand să se folosească bucăţile de carne fără grăsime, şi mă refer aici la pulpa din spate a animalului”, precizează Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru cinci porţii:

-Două kilograme de carne de berbecuţ;

-Usturoi-100 de grame;

-Sare-40 de grame;

-Piper-20 de grame;

-Boia dulce-6 grame;

-Cimbru-4 grame;

-O foaie de dafin;

-Vin-150 de mililitri;

-Ardei iute-după gust.

Primul pas este să tăiem carnea de berbecuţ în fâşii de 150-200 de grame, astfel încât să fie uşor de manipulat când o punem pe grătar, după care presărăm peste ea condimentele (boia, cimbru şi ardei iute), adăugând şi sare, usturoi şi piper, după gust.

Vom înfolia apoi carnea şi o vom lăsa la frigider timp de o săptămână, cu precizarea că bucăţile de carne vor fi întoarse zilnic de pe o parte pe cealaltă. După ce carnea s-a maturat, vom pune ulei într-un ceaun, o foaie de dafin şi adăugăm carnea, iar după 25 de minute de tratament termic, vom pune şi un pahar de vin.

”După ce carnea s-a pătruns, vom acoperi ceaunul cu un capac pentru a se păstra aromele din pastrama de berbecuţ. Vom pune apoi şi puţină zeamă de lămâie şi câteva frunze de mentă pentru a da cărnii o aromă deosebită”, explică maestrul Nichi Mărăcine.

În paralel, vom pune la foc şi mămăliguţa, astfel încât aceasta să fie gata odată cu pastrama de berbecuţ. Preparatul se poate servi cu cartofi făcuţi la cuptor şi o salată de murături sau castraveţi muraţi, dar şi un pahar de vin roşu, preferabil Merlot sau Souvignon Blanc. 

Mai multe pentru tine:
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Prima Doamnă din Oman primește o distincție fără precedent! I-a fost înmânată chiar de soțul ei, sultanul Haitham bin Tarik Al Said
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Top 15 băuturi pentru Sărbători 2025–2026: vinuri medaliate cu aur, ediții rare de colecție și reduceri uriașe de până la 8.500 lei
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL