Plachia de peşte la cuptor. Reţeta pentru o mâncare ieftină şi gustoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO UICA MIHAI
FOTO UICA MIHAI

Plachia de peşte la cuptor este una din cele mai gustoase mâncăruri de peşte şi este cel mai des întâlnită în Dobrogea sau pe cursul Dunării.

De obicei, plachia se face din crap, însă pot fi folosiţi şi alţi peşti, în funcţie de posibilităţi. Bucătarul reşiţean Uica Mihai face o plachie memorabilă, din plătici şi cleni.

“Peştii rânduiţi şi curăţaţi vin crestaţi la jumate de deget de-a lungul grătarului coastelor, apoi presăraţi cu sare şi piper, fripţi pe grătar la foc iute şi lăsaţi să zacă în tipsie de lut acoperită, ca să asude. 

Tot pe grătar pârpâlesc cepe întregi, ardei gras de cel galben şi roşii cu carne moale care au mult suc.

Iar legumele curăţate de arsuri vin tocate la cuţit, călite niţel cu ulei de susan şi de porumb, aşezate într-un strat mai gros în vasul de lut, deasupra se rânduie peştele fript mai turnând acolo şi zeama pe care a lăsat- o, se intercalează numai două crenguţe de cimbru proaspăt, două foi de dafin şi o linguriţă de piper, apoi se acoperă tot mişmaşul ăsta cu încă un strat de legume călite. Mai puţin vin alb sec drept adaos şi vasul căpăcit merge la cuptor, o sută cincizeci de grade timp de un ceas”, spune Uica Mihai.

 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite