Ostropel de pui cu mămăliguţă. Ce face reţeta unică faţă de orice alt preparat culinar de pe glob

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ostropel de pui Foto: www.caietulcuretete.com

Ostropelul de pui este un preparat tradiţional românesc care iese în evidenţă prin ingredientele ce se găsesc în orice gospodărie, timpul scurt de preparare şi gustul delicios. Există câteva mici secrete în prepararea delicioasei mâncări, de care trebuie să ţinem cont.

Pentru a pregăti ostropelul de pui avem nevoie de mai multe pulpe de pui, în funcţie de numărul de porţii pe care vrem să le pregătim, roşii sau suc de roşii, usturoi, ceapă, ulei, pătrunjel, sare şi piper. Trebuie spus că preparatul nu se aseamănă cu nicio altă mâncare de pe glob din punct de vedere al ingredientelor şi al gustului.

”Dacă micii şi sarmalele mai pot fi revendicate de o ţară sau două, ingredientele folosite la ostropelul de pui îl fac unic în lume. Nimeni nu mai are un sote în care să reunească un număr restrâns de ingrediente şi care să definească un preparat tradiţional recunoscut ca atare în întreaga ţară”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru cinci porţii de ostropel:

-Cinci pulpe de pui cu os;

-Un kilogram de roşii coapte bine;

-Ceapă-două bucăţi;

-O căpăţână de usturoi;

-Sare şi piper, după gust;

-Foi de dafin, cimbru;

-Ulei-100 de mililitri;

-Pătrunjel.

Ordinea corectă în care adăugăm ingredientele

Primul pas este să curăţăm şi să tocăm mărunt ceapa, pe care o vom prăji apoi în ulei la foc moderat. Când ceapa dă semne că începe să se caramelizeze, adăugăm usturoiul tăiat rondele.

Peste acestea adăugăm pulpele de pui tăiate în două, punem puţină sare şi piper, după gust, apoi foile de dafin. Pulpele de pui le vom lăsa să se prăjească cu celelalte ingrediente la foc moderat timp de 15-20 de minute.

Vom pune apoi roşiile curăţate de coajă şi tăiate cubuleţe, amestecând continuu ingredientele pentru a se crea sosul atât de cunoscut al ostropelului. Dacă roşiile pe care le folosim nu sunt foarte zemoase, putem adăuga un pahar de apă, dar numai dacă apreciem că este absolut necesar.

”După ce am adăugat şi roşiile, vom lăsa ingredientele la foc moderat timp de 25-30 de minute, astfel încât să se lege sosul şi să se pătrundă carnea”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Putem pune un capac peste recipientul în care gătim ostropelul pentru a reduce din timpul de preparare, iar după ce închidem focul, vom adăuga pătrunjelul tocat mărunt. Mămăliguţa se va pregăti în paralel, astfel încât să fie gata odată cu ostropelul. 

Mai multe pentru tine:
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
Trei zodii își schimbă radical viața începând cu 1 ianuarie 2026. Vor avea parte de iubire și noroc din abundență
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Povestea fabuloasă a fabricii de pantofi construită de un om care abia știa să scrie. Le-a încălțat pe Sophia Loren și Elena Ceaușescu, iar mai târziu pe vedetele autohtone
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie