Fenomenul creat de o profesoară de gimnastică la Galaţi. Transformă copiii în campioni la dans

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gianina Felea alături de elevele sale FOTO Valentin Trufaşu

Gianina Felea îşi adaptează constant metodele de predare la posibilităţile de învăţare ale fiecare copil, iar astfel reuşeşte să pună în scenă numere spectaculoase de dans cu elevele sale. Este pentru ele profesor, dar şi psiholog, medic, prieten şi chiar mamă.

Gianina Felea (43 de ani), profesoară de gimnastică la Palatul Copiilor din Galaţi, a creat un adevărat fenomen în cei 18 ani de când predă. Fostă campioană naţională la gimnastică, cu o carieră de 15 ani în spate, profesoara a reuşit prin talent, rigoare şi perseverenţă să formeze generaţii de campioni la dans. 

„Nu mă văd făcând nimic altceva. Este o muncă mult mai grea decât cea de la o şcoală obişnuită. La sală nu avem un orar fix. Dacă avem de pregătit un concurs sau un spectacol, exersez cu fetele până când exerciţiile ies aşa cum trebuie, indiferent cât stăm peste program“, descrie simplu profesoara secretul succesului său. 

GALERIE FOTO CU GIANINA FELEA ŞI ELEVELE SALE

Cele peste 190 de dansatoare pe care le coordonează în prezent sunt copii obişnuiţi, fără un talent special la gimnastică. Prin multă muncă şi implicare, copiii se transformă radical în doar câţiva ani. În primul rând, îşi schimbă postura, iar corpul li se dezvoltă armonios. 

„Încerc în fiecare zi să le fac să se autodepăşească. Le încurajez mereu să se împrietenească, pentru că asta le va apropia şi mai mult“, spune Gianina Felea pentru „Weekend Adevărul“. 

Pe lângă gimnastică artistică, ritmică şi acrobatică, face cu ele şi street dance, dans contemporan şi dansuri de majorete. Şi-a adaptat metodele de lucru în fiecare an, pentru că fiecare generaţie de copii este diferită şi răspunde la alţi stimuli. Este profesoară, dar şi psiholog, prietenă, mamă şi medic atunci când situaţia o impune, pentru că accidentările nu pot fi evitate.

Performanţă cu fiecare copil

În fiecare zi, Gianina se întreabă ce poate face mai bine la sală pentru ca fetele ei să performeze mai bine sau să le ajute să treacă prin momentele dificile din viaţa lor. „Sunt şi zile mai proaste, în care plângem toate pentru că nu ne iese un element sau poate nu găsesc eu soluţia optimă, dar ne descărcăm şi apoi o luăm de la capăt. Sunt dură, recunosc, dar atunci când fetele ajung să mă cunoască, înţeleg că nu sunt atât de rea pe cât par. Le învăţ să separe bine momentele. Când e de râs, râdem, dar când trebuie să muncim, atunci asta facem şi nimic altceva“, ne descrie profesoara stilul său de antrenament. 

FOTO arhiva personală

Atunci când o metodă de antrenament nu dă roade cu un copil, schimbă registrul. Discută cu el ca să afle ce nu merge, iar apoi, din aproape în aproape, găseşte tehnica de învăţare care i se potriveşte cel mai bine. Filmările pe care le realizează la antrenamente sunt un alt secret al succesului său. Fetele se urmăresc de nenumărate ori ca să vadă unde au greşit şi, de multe ori, găsesc chiar ele cele mai bune soluţii.

„Am crescut dansând“

Fetele care vin la clasa Gianinei Felea de la Palatul Copiilor din Galaţi s-au ataşat de profesoara lor ca de o mamă şi abia aşteaptă să vină la sală pentru a învăţa noi numere spectaculoase de dans. „Am venit la gimnastică la vârsta de patru ani. Cred că părinţii voiau atunci să-mi ocup timpul cu ceva, dar apoi s-a transformat într-o pasiune datorită doamnei profesoare. Îmi place că este o fire calmă şi ascultă mereu şi ce avem noi de spus“, spune Andra Gociu (16 ani), elevă la Colegiul Naţional „Costache Negri“ din Galaţi.

Unele dintre ele fac dansuri pentru a-şi împlini visurile. „Fac dansuri de aproape 13 ani şi am ajuns aici pentru că voiam să fiu majoretă. Doamna profesoară este pentru mine ca a doua mamă“, ne mărturiseşte o altă tânără dansatoare, Briana Berbeci (17 ani). Multe dintre adolescentele care au câştigat de-a lungul anilor numeroase premii naţionale şi internaţionale au crescut practic cu Gianina Felea, care a ştiut mereu să le motiveze ca să îşi depăşească limitele. 

FOTO arhiva personală

„Am venit la dansuri de la doi ani şi jumătate. Pot spune că am crescut dansând. La început mi-a fost mai greu, dar m-am acomodat foarte repede, pentru că doamna profesoară a ştiut să se facă plăcută. E ca o prietenă pentru mine şi niciodată nu am simţit diferenţa de vârstă dintre noi“, spune o altă dansatoare, Cezara Harabagiu (14 ani).

Copiii fac şi demonstraţii la diverse evenimente pentru a promova dansul în rândul tinerilor. „Aveam multă energie şi mama m-a dat la dansuri de la cinci ani. Nu participăm cu trupa doar la concursuri, ci şi la evenimente de caritate. Suntem o echipă în adevăratul sens al cuvântului. Doamna profesoară face coregrafiile, iar noi le punem în scenă“, explică simplu Maria Bujoreanu (17 ani), elevă la Liceul Teoretic „Dunărea“ din Galaţi.

„Prin sport le formez şi pentru viaţă“

Oriunde se duc, elevele sale, copii cu vârste între 4 şi 17 ani, câştigă cam toate premiile puse în joc, inclusiv la festivaluri internaţionale de dans. Dansatoarele coordonate de Gianina Felea impresionează mereu prin numere de dans extrem de spectaculoase, în care formează adevărate piramide umane. 

FOTO Valentin Trufaşu

Singurele lucruri pe care le cere elevelor sale este să se bucure că sunt pe scenă şi să arate asta. Le învaţă că perseverenţa şi munca le vor ajuta şi în viaţa de zi cu zi, unde nu pot renunţa la primul obstacol. „Prin sport, le formez şi pentru viaţă. Le întăresc şi psihicul, astfel încât ori de câte ori cineva le spune că nu pot face ceva, ele să demonstreze contrariul“, punctează profesoara de dans.

Premiile obţinute de Gianina Felea cu elevele sale de-a lungul anilor vorbesc de la sine despre profesionalismul său. Sunt atât de multe, încât le-a pierdut şirul. „Vreau ca după ce trec pe la clasa mea de dans să rămână cu amintirile şi cu faptul că şi-au petrecut copilăria altfel decât ceilalţi copii. Sunt şi dificultăţi, dar performanţa cere şi unele sacrificii. Rămân cu satisfacţia că le-am pregătit pentru viaţă şi vor şti pe viitor să aleagă ce este mai bun pentru ele“, este moştenirea pe care Gianina Felea le-o oferă elevelor sale.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Profesorul de istorie care face minuni într-o şcoală de la sat. Ce fac unii elevi ai săi ca să nu piardă orele

Vânători de ortograme şi campionate de lectură. Învăţătoarea care mizează pe şcoala ca o joacă