Cum se prepară delicioasa zacuscă de hribi: legumele care dau savoare preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zacusca de hribi este o delicatesă din Moldova, care necesită puţine ingrediente şi o perioadă scurtă pentru preparare. Pentru reuşita mâncării tradiţionale româneşti este nevoie de respectarea ordinii în care se pun la fiert legumele şi de sterilizarea corectă a borcanelor în care vom pune zacusca.

Vom începe prin a curăţa hribii (ciuperci de pădure) de stratul exterior, după care îi vom pune la fiert în apă cu sare timp de 15-20 de minute. În locul hribilor se pot folosi şi ciuperci obişnuite, dar gustul nu se poate compara cu cel al ciupercilor de pădure. După ce apa dă în clocot, mai lăsăm hribii cinci minute la fiert, după care îi punem într-o sită la scurs.

Tocăm apoi hribii în maşina de tocat, iar legumele (ardei gras, gogoşari, morcovi, ceapă) le vom tăia mărunt. ”Este de preferat să alegem o oală din aluminiu sau un ceaun, pentru ca aromele legumelor să se întrepătrundă mai bine, iar în acesta vom pune uleiul, apoi adăugăm ceapa, ardeiul şi morcovul, amestecând permanent, până când legumele se călesc. Punem roşiile tăiate sau sucul de roşii şi amestecăm până când sucul de la roşii este perfect încorporat în compoziţie”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru şase kilograme de zacuscă:

-Hribi (ciuperci de pădure) proaspeţi- patru kilograme;

-Ardei gras roşu-două kilograme;

-Gogoşari-două kilograme;

-Morcovi-un kilogram;

-Ceapă-un kilogram;

-Puţin cimbru, două foi de dafin şi câteva boabe de piper;

-Sare, de preferat neiodată;

-Ulei-un litru;

-Usturoi-un căţel;

-Roşii bine coapte (un kilogram) sau 500 de ml de suc de roşii.

Următorul pas este să punem hribii trecuţi prin maşina de tocat în recipientul în care am călit legumele, amestecând permanent pentru a omogeniza compoziţia, iar apoi vom adăuga cimbrul, foile de dafin şi boabele de piper.

”În acelaşi timp, sterilizăm şi borcanele în care vom pune apoi zacusca de hribi, după care le capsăm şi le mai sterilizăm odată, punându-le la fiert timp de 30-40 de minute. Vom verifica şi capacele de la borcane pentru a fi siguri că nu sunt deteriorate, pentru că ne putem trezi că  zacusca de hribi s-a stricat”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Vom lăsa apoi borcanele cu zacuscă să se răcească timp de 12 ore, putând fi apoi depozitate în cămară sau beci. Zacusca de hribi se poate servi ca un aperitiv, dar este la fel de gustoasă şi alături de o bucată de brânză.

Mai multe pentru tine:
Un tezaur roman, ascuns timp de 8 ani, după ce a fost descoperit cu un detector de metale
Cine este regele care avea cel mai bizar fetiș în dormitor. Nu ”ierta” nicio parteneră
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
De ce a murit Ștefania Szabo, doctorița din Buzău găsită fără suflare în camera de gardă. Era „pur și simplu sleită de puteri”. Ce pastile lua
Ana Maria Gavrilă, lidera POT, critică absența lui Călin Georgescu de la sfințirea Catedralei Naționale
Radu Mazăre, viață de lux în Madagascar. Cum arată resortul fostului primar al Constanței. Bungalow-uri generoase, cu vedere spre Oceanul Indian
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Mirabela Grădinaru, criticată de stiliști pentru că ar fi confundat Sfințirea Catedralei cu o… înmormântare: „Nu apari cu doliu pe cap! Nu ești la funeraliile Reginei Elisabeta!” Ce au spus despre Gigi Becali
Demi Moore: „Am făcut sport câteva ore în ziua în care mi s-a rupt apa!”
Locul magic pe care puțini turiști au șansa să-l viziteze. Ce spun doi români care au ajuns aici: „De departe, locul nostru preferat”
Cu ce trebuie să dai pe perdele, ca să miroasă ca în camerele de lux ale hotelurilor de 7 stele. Trucul pe care nimeni nu ți-l spune