Cea mai gustoasă reţetă haiducească: pui ca la Ciocăneşti. Ce este jiul, ingredientul care-i dă preparatului aroma deosebită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maramureşul şi Bucovina sunt legate printr-un pas, unde se găseşte o aşezare cu câteva sute de suflete, Ciocăneşti. Locuitorii au devenit cunoscuţi în toată România printr-un preparat pe care haiducii îl pregăteau pe vremuri în pădurile din zonă, când se ascundeau de poteră.

Puiul gătit ca la Ciocăneşti este un preparat specific zonei bucovinene, acesta fiind servit la hanurile din Maramureş şi Bucovina, dar există poveşti conform cărora şi haiducii îl pregăteau în pădurile unde se ascundeau de oamenii domniei. Este vorba de un pui înăbuşit, peste care se adaugă condimente atent alese, rezultatul fiind un preparat cu un gust delicios.

Ingrediente pentru patru persoane:

-Un pui de aproximativ două kilograme;

-Smântână-250 de grame;

-Roşii-500 de grame;

-Pătrunjel tocat;

-Sare;

-Ulei de floarea soarelui-100 ml;

-Vin alb-250 ml.

Preparatul nu este greu de pregătit, dar este nevoie de atenţie pentru a îmbina corect ingredientele. Puiul de aproximativ două kilograme va fi fiert cam o oră, o oră şi jumătate, apoi va fi pus într-o tavă şi este uns cu ulei, peste care se adaugă sare şi piper după gust, dar şi roşiile tăiate.

”Puiul va fi lăsat la cuptor cam 20 de minute, iar din sucul rezultat de la pui şi condimentele puse, care în limbaj popular se numeşte jiu, se va realiza un sos prin adăugarea smântânei şi usturoiului”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Sosul amintit va fi turnat peste pui, ca şi vinul alb, care se va adăuga în ultimele cinci minute de fierbere, astfel încât să se evapore alcoolul, dar să rămână aroma. Secretul preparatului îl reprezintă sosul, care îi dă o aroma deosebită, ce te face să îl mănânci şi gol. Puiul ca la Ciocăneşti se serveşte cu mămăligă sau pâine, la care se pot adăuga murături sau ardei iuţi, după gustul fiecăruia.

Mai multe pentru tine:
Câți ani de închisoare riscă Artanu, pentru agresiune sexuală?! Îndemnul avocatei Dalina Terzi pentru victimă: „Fetelor le e rușine, cedează psihic”
Excremente umane vechi de 1.300 de ani, analizate de oamenii de știință
Acuzații de malpraxis la Spitalul din Sinaia, după ce o pacientă ar fi intrat în comă după o operație ușoară. Cine este medicul care a operat-o
Nu i-a citit niciodată fiicei „Cenușăreasa”, iar acum a interzis complet internetul în casă!
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Mesajele Vasilicăi Enache, avocata decedată în explozia din Rahova, analizate de criminalist: „În acel bloc era o bombă cu ceas”
Maia Sandu: Republica Moldova este pregătită să treacă la următoarea etapă de negocieri cu UE, dar procesul este blocat de refuzul Ungariei în raport cu Ucraina
Tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru. De ce nu e bine să atingi cuțitele în această zi
Profesoară de biologie din Iași, implicată într-un scandal uriaș. Elevii ar fi găsit imagini cu ea pe site-uri pentru adulți: „Face filme”
Artistul internațional care nu și-a mai văzut de trei ani copilul diagnosticat cu autism, născut din relația cu o româncă. Dezvăluiri uluitoare despre ultima lor întâlnire! „Copilul striga la ușă disperat: Tati, tati!”
Mama măsura XS, fiicele cu siluete... lumești. Regina Letizia, superbă, dar îngrijorător de slabă la Premiile Prințesa de Asturia