Ce sunt sărmăluţele „Yalanji“ şi cum se prepară. Reţeta e specifică mănăstirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmale Yalanji FOTO mancare.ro

Preparatul îl regăsim în volumul „Carte de bucate mănăstireşti”, publicat de Editura Sophia, însă deşi este perceput ca o mâncare specifică pentru creştini, la origine este din gastronomia arabă, preponderent musulmană.

Dacă încă n-aţi auzit de sărmăluţele „Yalanji” (deşi este foarte posibil să fi mâncat aşa ceva măcar o dată în viaţă), trebuie să ştiţi că sunt destul de răspândite, în diverse variante, pe teritoriul României, chiar dacă reţeta este considerată cumva specifică obştilor mănăstireşti.

De fapt, dacă este să luăm în calcul partea lingvistică a problemei, se cuvine să spunem că „yalanji” înseamnă, în limba turcă, „fals”. Însă prin asta nu se înţelege, în niciun caz, faptul că ar fi altceva decât ceea ce ne-am aştepta să fie, căci categoric sunt sarmale, asemănătoare cu cele pe care le cunoaştem în viaţa de toate zilele. 

Atâta doar că nu au carne, deci avem de-a face cu un aşa-numit preparat de post. De altfel, tocmai la acest capitol şi figurează în volumul „Carte de bucate mănăstireşti”, publicat de Editura Sophia, de unde am preluat reţeta de faţă.

Oricum, varianta amintită de sarmale are origini asiatice (ca mai toate preparatele ce presupun împachetarea în diverse tipuri de frunze a unor amestecuri de legume şi, eventual, de carne), de unde a ajuns în spaţiul ocupat de români în secolele XII-XIV.


Ingrediente pentru sarmale Yalanji

0,5 kg de frunze de viţă de vie;
5 fire de ceapă verde;
2 roşii mari date prin răzătoare (circa 300 gr);
350 g de orez;
2 cepe;
1 ardei gras
1 legătură de mentă
100 ml de ulei
sare şi piper după gust


Mod de preparare sarmale Yalanji

Frunzele de viţă de vie se opăresc în apă clocotită cu sare. Se scurg şi se pun deoparte ca să se răcească. Evident, se procedează aşa pentru frunzele verzi, proaspete. Dacă sunt frunze la saramură (conservate) nu mai este nevoie de opărire, ci de o desărare.

Se pregăteşte umplutura. În circa 50 ml de ulei sotăm ceapa tocată (verde şi albă) împreună cu orezul şi ardeiul gras tocat, amestecând continuu. Adăugam o roşie mare dată pe răzătoare (fără pieliţă) şi 200 ml de apă. Roşia poate fi substituită cu 150 gr de roşii cubuleţe de la conservă.

Îndată ce orezul absoarbe apa, stingem focul şi condimentăm cu sare, piper şi cu menta tocată mărunt.
Punem câte o linguriţă cu vârf de umplutură în fiecare frunză şi o învelim. Fiecăruia cum îi iese, ideal e să nu iasă umplutura la fierbere.

Aşezăm pe fundul unei cratiţe cu fund gros câteva frunze de viţă de vie şi deasupra sărmăluţele în cerc. Există şi varianta acoperii fundului cratiţei cu rondele de morcov groase de un centimetru. Scopul este evident: să nu ardă sărmăluţele dacă focul o mai ia razna.

Adăugăm circa 400 ml de apă, 50 ml de ulei şi cea de-a doua roşie. Se acoperă cratiţa cu un capac si se fierb la foc mic pentru 50-70 de minute. Se servesc cu pâine sau cu mămăliguţă. Smântâna este opţională. Poftă bună!

Vă mai recomandăm şi:

Povestea sarmalelor. Unde au apărut, cum s-au răspândit şi de ce varianta românească se face cu carne de porc

Cum se prepară deliciosul iepure vânătoresc la ceaun. Secrete dezvăluite de un maestru de vânătoare

Reţeta bătrânească a celebrelor vărzări moldoveneşti. Care sunt ingredientele secrete ale bunicilor

Mai multe pentru tine:
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Cu cea mai spectaculoasă tiară a ei! Prințesa Kate a captat atenția tuturor la Banchetul de Stat de la Windsor, alături de William
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC