Amenzi consistente pentru cei care dau foc la vegetaţia uscată fără să obţină aviz de la autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă constituie contravenţie şi îi poate costa pe cei care fac acest lucru amenzi de la 3.000 la 50.000 lei.

De asemenea, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi a vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei, dacă sunt de natură să pună în pericol viaţă ori sănătatea umană, animală sau vegetală. 

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune că o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. În acest caz se va solicita acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (A.P.M.) Galaţi. A.P.M. Galaţi va emite acceptul pentru desfăşurarea activităţii de incendiere la solicitarea deţinătorilor legali de terenuri, doar în cazurile care se încadrează în situaţia sus menţionată.

„Atragem atenţia că, incendierea terenurilor în scopul eliberării acestora de resturile vegetale rezultate în urmă recoltării este strict interzisă. Arderea vegetaţiei/miriştilor nu reprezintă o metodă indicată pentru combaterea dăunătorilor, de aceea este indicată utilizarea şi a altor metode alternative agrotehnice de combatere a dăunătorilor”, spune directorul APM Galaţi, Carmen Sandu.