Ajvar, preparatul cunoscut drept „caviarul vegetal“ al Balcanilor. Se serveşte cu pleşcaviţă, o specialitate apreciată mult de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajvar (zacuscă sârbească) Foto: cookingtheglobe.com

Ajvarul este un preparat care face parte din bucătăria tradiţională sârbească, de unde s-a răspândit în toată regiunea Balcanilor. Numele acestui amestec de legume provine din cuvântul turcesc „havyar“, care înseamnă caviar. Şi asta pentru că ajvarul este considerat un veritabil caviar vegetal.

În principal, zacusca de vinete sârbească sau ajvarul este făcut din ardei copţi, soiurile preferate fiind ardeiul gras bine copt (roşu) şi kapia. ”Preparatul este consumat mult în partea de sud vest a ţării, în zona Banatului. Ajvarul diferă de zacusca românească prin faptul că legumele se coc, nu se fierb, aşa cum se face în România”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Există însă şi reţete de ajvar unde pe lista ingredientelor apar doar ardei, usturoi şi oţet. Alte variante sunt îmbogăţite cu vinete coapte, care oferă o consistenţă mai cremoasă acestei paste, iar unele permit adăugarea şi a altor legume (ceapă, morcovi).

Ingrediente:

-Ardei kapia-500 de grame;

-Vinete-250 de grame;

-Ceapă-500 de grame;

-Usturoi-15,20 de grame;

-Ulei de floarea soarelui-50 de mililitri;

-Sare-20 de grame;

-Piper-două grame;

-Oţet-10 grame.

Primul pas este coacerea ardeilor şi vinetelor, iar ceapa se toacă mărunt. Vom îndepărta apoi cotorul şi coaja legumelor, după care tocăm mărunt usturoiul. Dacă avem un blender, le putem amesteca astfel. În caz contrar, tocăm toate ingredientele amintite mărunt şi le amestecăm într-un recipient.

Peste acestea adăugăm uleiul, sarea şi piperul, amestecând bine, şi am obţinut ajvarul, numit şi caviarul vegetal al Balcanilor. Zacusca sârbească se poate păstra şi la rece, însă vom adăuga puţin mai mult ulei pentru ca legumele să nu se oxideze prin contactul cu aerul.

Când se consumă, se poate îndepărta uleiul sau se amestecă bine zacusca, dacă există o preferinţă în acest sens. ”Ajvarul se poate servi cu pâine şi brânză sărată sau renumitele pleşcaviţa, ce sunt piftele din carne tocată de vită şi brânză făcute pe grătar, o altă specialitate sârbească”, conchide maestrul Nichi Mărăcine.

Mai multe pentru tine:
Creștere importantă a pensiilor pentru o categorie de români. Cine va primi cu 275 de lei mai mult lunar din 2026
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Presupusul iubit al Rodicăi Stănoiu dezvăluie, în sfârșit, adevărul despre relația lor. Marius Calotă spune cine moștenește averea de milioane de euro VIDEO
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Ce spune despre România un vlogger american ce a fost arestat în Rusia: Nu există nimic similar!
În timp ce Katy Perry e îndrăgostită lulea de Justin Trudeau, Orlando Bloom nu mai acceptă să aibă orice iubită
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate