UPDATE Un militar din Craiova a murit şi alţi cinci au fost răniţi, în urma unei explozii în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un militar român a murit şi alţi cinci membri ai unui convoi românesc au fost răniţi în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat în Afganistan. Informaţia a fost confirmată de Ministerul Apărării Naţionale. Răniţii au fost transportaţi la spitalul din Kandahar.

UPDATE, ORA 13.00 Un militar a decedat şi alţi cinci au fost răniţi în dimineaţa zilei de duminică, 30 martie, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în Afganistan. 

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat. Claudiu Constantin Vulpoiu mai fusese rănit în anul 2010 într-un exerciţiu de poligon la poligonul Concu, Braşov. Vulpoiu avea 35 de ani, era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din 2001, căsătorit, un copil. A mai participat la şase misiuni externe, în Afganistan şi Irak. 

Sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru au fost răniţi, în dimineaţa zilei de duminică, în Afganistan.

UPDATE Potrivit MApN, militarii români din trupele „Scorpionii Negri” din Batalionul 20 Infanterie „au preluat începând cu data de 12 februarie 2014 responsabilităţile de la camarazii lor din Batalionul 151 Infanterie "Lupii Negri" şi şi-au început misiunea, deloc uşoară, într-o zonă fierbinte a Afganistanului: provincia Zabul”.

„Pentru foarte mulţi militari craioveni nu este o noutate, mulţi dintre ei având o bogată experienţă internaţională. Puţini sunt aceia care se află la prima misiune, iar revenirea după trei ani în aceeaşi zonă de operaţii şi, mai mult decât atât, în aceleaşi baze de operaţii înaintate – Apache şi Mescall – reprezintă un atu. Cu toate acestea, sunt conştienţi că nu este uşor, iar misiunea batalionului din anul 2014 va fi diferită faţă de cea din 2011. Situaţia de securitate este în continuare instabilă, iar insurgenţii acţionează în toate zonele din Afganistan, inclusiv în provincia Zabul”, scriu reprezentanţii MApN.

Una din principalele lor atribuţii era tocmai patrularea pe Autostrada A1. „Este importantă menţinerea libertăţii de mişcare pe această rută comercială atât pentru forţele coaliţiei, cât şi pentru autorităţile locale şi populaţia civilă din provincie. De siguranţa autostrăzii depinde economia locală şi naţională, circulaţia vehiculelor de transport persoane şi materiale asigurând astfel dezvoltarea economică şi revenirea societăţii şi populaţiei afgane la o viaţă normală”, arată oficialii.

Urmează o perioadă grea pentru militarii craioveni, anul 2014 fiind un an electoral în Republica Islamică Afganistan; fiind, de asemenea, şi anul când forţele coaliţiei internaţionale îşi încheie mandatul în baza căreia acţionează în această ţară”, au mai explicat aceştia.

UPDATE Informaţia a fost confirmată şi de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care a trimis un comunicat de presă în care arată că „un militar a decedat şi alţi cinci au fost răniţi în dimineaţa zilei de duminică, 30 martie, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în Afganistan”.

Militarii români executau o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall, mai arată oficialii. A1 face legătura între două dintre cele mai mari oraşe din Afganistan: capitala ţării, Kabul, şi oraşul Kandahar.

În urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor şi au fost transportaţi cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din Kandahar. 

Mai multe pentru tine:
Preluarea Automecanica Mediaş de către Rheinmetall a fost autorizată de Consiliul Concurenţei
Acționarii EVERGENT Investments aprobă dividende de 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Zodiile care vor avea parte de vești grozave în Joia Mare. Problemele de sănătate se rezolvă miraculos, iar oportunități financiare apar de nicăieri
ORSE: Soluțiile inteligente de consum al energiei trebuie să fie accesibile și celor cu venituri reduse
Astăzi este ultima zi în care profesorii beneficiază de tarife preferențiale la Dare to Learn – cel mai mare eveniment educațional din Europa
Dan Șucu a părăsit Giuleștiul flancat de 6 bodyguarzi. „Te-ai trezit că aici nu vinzi mobilă și te faci de râs”
Carmen Iohannis, schimbare totală de stil, după ce a fost dur criticată că poartă rochii scurte. Cu ce s-a îmbrăcat, de fapt, Prima Doamnă în Coreea
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Șeful Gărzii de Mediu: „Dacă arzi deşeuri, faci puşcărie”. Sancțiuni de sute de milioane au fost date în ultimii trei ani
Depozit de droguri „La Casa de Papel“, găsit într-un apartament închiriat. Traficantul, dat în vileag de alt dealer