Plajele litoralului românesc, acoperite cu un covor de vietăți marine eșuate. Ce le-a adus la mal

0
Publicat:

Furtuna de acum două zile a adus la mal un covor de scoici, crabi și melci. Acestea ar putea fi periculoase pentru turiști, care spun că n uau mai văzut așa ceva niciodată. Totuși, nu păreau deranjați de prezența lor, iar autoritățile au promis că le curăță.

Litoralul s-a umplut de scoici și melci FOTO Captură Observator

Furtuna de acum două zile a făcut ca marea să înaintateze mai bine de 15 metri, iar când s-a retras a lăsat în urma ei nisipul acoperit cu scoici, dar şi crabi, peşti ori căluţi de mare. Turiștii au făcut cărare printre ele și le-au strâns ca amintire, pe cele mai frumoase. Copiii s-au bucurat cel mai mult de ele, pentru că le-au oferit noi oportunități de joacă. „E foarte ok, mai ales pentru ăştia mici e super, că se distrează şi învaţă lucruri noi, despre scoici”, a spus un turist, după ce le-a făcut copiilor loc printre ele, arată Observator.

Copiii au idei noi de joacă FOTO Captură Observator

Protecția consumatorilor: creează disconfort

Totuși, asociațiile de protecția consumatorilor spun că scocile ar fi trebuit strânse de angajaţii de la Apele Române pentru ca turiştii să găsească doar nisip pe plaje. „Pe lângă faptul că creează un disconfort prin aspect, mirosul degajat în urma procesului de putrefacţie, constituie şi un pericol pentru turişti şi, în special, pentru copiii mici de a se tăia, de a se împiedica”, spune Costel Stanciu, preşedintele Pro consumatori.

Hristu Uzun, director Administrația Bazinală de Apă Dobrgea Litoral (ABADL) spune că e un fenmen obișnuit. „Este un fenomen natural. În fiecare an apar. O să intrăm diseară cu toate resursele umane şi utilajele pe care le avem, încât să colectăm toate aceste scoici”, a spus el.

Weekendul se anunță unul dintre cele mai aglomerate pe litoral, operatorii din turim așteptându-se la un grad de ocupare al hotelurilor de 100%.