FOTO Noaptea Muzeelor 2015, revanşa în faţa mall-urilor. De ce merită să vă duceţi la un muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O afluenţă de public fără precedent a fost înregistrată sâmbătă seara la muzeele din Constanţa care au avut program special de vizitare, depăşind în unele cazuri miezul nopţii. Familiarizaţi sau nu cu muzeele, constănţenii au ales să se bucure de Noaptea Muzeelor, seara în care muzeele pot fi vizitate gratuit.

„La ora 17 am deschis. La ora 17 şi un minut, muzeul era plin“, a descris o muzeografă de la Artă Populară apetitul publicului pentru vizitarea colecţiei etnografice. Având piese din toate zonele ţării, muzeul a fost destinaţia celor îndrăgostiţi de tradiţie şi folclor.

Costume populare, icoane, obiecte de îmbrăcăminte şi accesori lucrate manual, covoare şi velinţe, ouă pictate de artizani au fost admirate, în amănunt, de vizitatori. Unul dntre exponate, însă, o scoarţă de perete din Oltenia, a fost acoperit de o pânză transparentă însoţit de eticheta care preciza că în acest mod, Muzeul de Artă Populară se alătură protestului desfăşurat în toată ţara, la adresa dispariţiei colecţiilor muzeale ce sunt retrocedate.

La Muzeul de Artă Constanţa, exponatul acoperit era pictura „Vara“ a lui Nicolae Grigorescu. Pânza neagră care-l acoperea uimea vizitatorii care nu ştiau de protest. Fotografii peste fotografii au fost făcute în tot muzeul de vizitatori, cu obiectele care i-au impresionat.

Tablouri de Luchian, Tonitza, Baba, Grigorescu şi multe alte nume de artişti plastici ale căror lucrări or să vă surprindă prin frumuseţe şi farmec, sculpturi de Han, Jalea, Medrea şi Paciurea, donaţii făcute de Cella Serghi sau Gheorghe Vintilă (fiul fondatorilor Muzeului de la Topalu, singurul muzeu rural de artă din România) merită să fie văzute în orice zi a anului. 

Vă mai recomandăm

Noaptea Muzeelor 2015, la Constanţa. Programul serii de sâmbătă în care puteţi vizita expoziţii şi colecţii de artă

FOTO Tablouri în valoare de 5 milioane de euro, semnate de Grigorescu, Luchian şi Tonitza, într-un muzeu de la ţară