Festivalul Lavandei, organizat de 6 ani lângă Constanța. „Oamenii nu credeau că la noi în țară există așa ceva” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mirela și Nicu Todor sunt proprietarii plantației de lavandă din comuna Pecineaga, județul Constanța, locul unde, de șase ani, se organizează Festivalul Lavandei.

În acest an, evenimentul ține până la 30 iunie, ceea ce înseamnă că, dacă sunteți pe Litoral, mai aveți câteva zile pentru a ajunge într-unul dintre cele mai frumoase locuri din județul Constanța.

Festivalul Lavandei, organizat anual din 2019, atrage din ce în ce mai mulți vizitatori. Mirela și familia ei au avut ideea de a planta lavandă atunci când au decis să se întoarcă acasă din străinătate.

Ne-am gândit să ne apucăm de ceva, să nu venim să băgăm banii într-o casă. Am vrut să ne apucăm de o afacere și de acolo a ieșit ideea cu lavanda,” povestește Mirela.

Mirela mărturisește că, la început, nu știau nimic despre cultivarea lavandei. „Nu știam absolut nimic, la noi în țară erau foarte puțini producători care nu spuneau mare lucru despre lavandă. Singurul lucru care ne-a atras a fost că de pe un hectar puteam obține 8.000 euro profit din distilarea uleiului,” explică ea.

După ce au descoperit potențialul economic al acestei plante, au hotărât să planteze lavandă de la semințe, dar au întâmpinat dificultăți majore. „Am pierdut în jur de 19.000 de plante din cele 20.000 de semințe plantate. A fost un proces de învățare din greșeli,” spune Mirela.

În următorul an, au cumpărat butași și au continuat plantarea. În prezent, dețin o suprafață de 2,86 hectare, din care 1,86 hectare sunt dedicate festivalului.

Festivalul a început ca o modalitate de a demonstra că familia Todor are propria cultură de lavandă. „Oamenii nu credeau că avem cultura noastră proprie, atunci când mergeam pe la târguri cu produsele noastre. Ne întrebau, dar de unde le aveți, de unde le cumpărați? Noi spunem că avem cultura noastră și nu credeau că la noi în țară există așa ceva,” explică Mirela.

Inițial, festivalul dura o zi, dar datorită popularității sale, s-a extins treptat la trei săptămâni și patru weekenduri. „Cererea foarte mare de fotografii și interesul crescut al oamenilor ne-au determinat să extindem durata festivalului,” spune Mirela.

Vizitatorii vin la festival pentru a face fotografii în câmpul de lavandă, pentru a se relaxa și a savura produse delicioase, cum ar fi limonada și fursecurile cu lavandă.

Lumea vine pentru relaxare, să se plimbe în cultura noastră. Avem foarte multe locuri amenajate unde ei pot face fotografii,” explică Mirela.

De trei ani, oamenii se întorc special pentru limonada și fursecurile noastre,” spune Mirela. De asemenea, vizitatorii pot achiziționa produse realizate manual de familia Todor, cum ar fi uleiul și apa de lavandă, cunoscute pentru multiplele lor beneficii.

Lavanda are numeroase beneficii, de la relaxare și alungarea țânțarilor până la utilizări medicinale și cosmetice. „Lavanda este bună pentru relaxare, alungă țânțarii și ajută la dezinfectarea și cicatrizarea rănilor,” explică Mirela. „Apa de lavandă ne ajută mai ales în perioada aceasta caldă pentru arsurile solare. Este foarte benefică pentru diverse iritații și pentru curățarea tenului,” adaugă ea.

Mirela și familia sa au fost plecați în Italia timp de mulți ani, dar dorul de casă i-a determinat să se întoarcă în România. „Ne-am întors pentru că nu ne simțeam acasă. Voiam să ne creștem copiii pe tărâm românesc,” povestește Mirela.

Momentan, familia Todor nu plănuiește să își extindă afacerea, preferând să rămână la o dimensiune gestionabilă. „Facem doar cât putem, lucrând manual toate produsele. Pentru noi, este suficient,” concluzionează Mirela.