De ce mergem la mare de 1 Mai. Istoria sărbătorii primei zile de plajă, de la serbare câmpenească la marea descălecare în capitala distracţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1 Mai pe litoral. În ultimele decenii, 1 Mai înseamnă mare, soare, distracţie. Dacă părinţii noştri se mulţumeau cu o bere rece şi un mic după defilările grandioase de pe bulevarde, acum tinerii iau drumul mării.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, constănţenii obişnuiau ca de 1 Mai să iasă la o grădină, la o terasă sau la o serbare câmpenească, ne poveseşte Constantin Cheramidoglu, consilier superior la Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.

Pe valea portului, pe Bulevardul 1 Mai exista o terasă renumită, unde se vindea bere bună şi ieftină, cea produsă la fabrica de bere a fraţilor Gruber.

Apoi, toţi coborau la mare. Cum nu se construise Portul Constanţa, inaugurarea oficială a lucrărilor având loc în 1896, accesul se făcea uşor la plajă. 

A trecut mult timp până când românii au prins gustul distracţiei de primăvară pe litoralului românesc. 

După anul 1945, sărbătoarea s-a politizat excesiv şi de la pioneri la ţărani, de la muncitori la intelectuali, toţi erau scoşi în stradă la defilări. La Constanţa, alaiul defila pe Bulevardul Tomis.

Tribuna oficială era instalată în faţa Sălii Sporturilor, iar la trecerea prin faţa cadrelor, oamenii muncii trebuia să salute conducerea de partid şi de stat. Oamenii muncii îşi amintesc că până la terminarea manifestaţiilor era interzisă vânzarea de băuturi alcoolice la fostele alimentare.
 

În perioada comunistă, capetele de sezon erau destinate turiştilor români. În multe staţiuni de pe litoral, repartizările care se făceau centralizat permiteau românilor să-şi ia bilete de vacanţă în lunile mai şi septembrie, dar nu putem vorbi de un turism de 1 Mai. 
 

Obiceiul de a petrece 1 Mai la mare a apărut după anul 1990, când hotelurile nu au mai avut rezervările făcute în sistem centralizat ca în perioada comunistă. Încet – încet au apărut discoteci şi baruri pe litoralului românesc care îşi deschideau porţile la începutul lunii mai şi apoi reveneau pe scena distracţiei după 15 iunie, atunci când debuta sezonul estival. 
 

În prezent, polii distracţiei pentru 1 Mai sunt Mamaia şi Vama Veche. Hotelurile din „Perla litoralului românesc“ şi-au închiriat toate camerele. Turiştii de primăvară aleg Mamaia pentru că aici găsesc, pe lângă plajă, şi multe cluburi de fiţe, dar şi alte surse de petrecere a timpului liber: o plimbare cu supraetajatele, cu telegondola.  

1 Mai pe litoral. „Hai să fugim în staţiune“

Corina Martin, preşeşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, îşi aminteşte că atunci când era adolescentă, dădea fuga de 1 Mai la Complexul Perla din Mamaia, acolo unde se puneau în vânzare săpunuri fine, spray-uri şi alte produse de igienă. „Mai erau shop-urile, unde ajungeai doar dacă aveai intrare, şi Cascom-ul din Eforie. Deviza constănţenilor de 1 Mai era «Hai să fugim în staţiune»“, îşi aminteşte Corina Martin.
 

În anii 90, îşi aminteşte ea, de 1 Mai, toate trenurile spre litoral erau arhipline. „Eu şi colegii mei mergeam pe scara trenului uneori. Studenţii veneau la mare“, îşi aminteşte şefa turismului de pe litoral.
 

1 Mai pe litoral. Istoria unei zile

În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii.
 

În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă în 1890. 

Vă mai recomandăm:

Vine 1 Mai! Tu vii? Oferta de la mare are distracţia inclusă în preţ

FOTO Primii turişti la mare. Staţiunile vestite din sud sunt încă în hibernare

VIDEO Cum arată Mamaia cu o săptămână înainte de 1 Mai. Turul de bicicletă care îţi arată faleza şi nepăsarea proprietarilor de terase

VIDEO Ce facem la mare de 1 Mai. Toate evenimentele şi concertele programate pe litoral în acest weekend