VIDEO Când imaginaţia atinge norii. Cea mai înaltă clădire din lume se poate vedea de la aproape 100 de kilometri distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările din Asia şi Orientul Mijlociu par să aibă o slăbiciune pentru clădiri foarte înalte, grandioase şi impunătoare, dovadă sunt numeroşii zgârie-nori pe care-i găsim înfruntând cerul în această parte a lumii. Acolo se află, deocamdată, cea mai înaltă construcţie de pe glob.

Burj Khalifa din Dubai, Emiratele Arabe Unite, este clădirea cea mai înaltă din lume. Are 828 de metri înălţime şi găzduieşte apartamente rezidenţiale luxoase, un Hotel Armani, spaţii pentru corporaţii, restaurante, piscine, spa-uri, spaţii de joacă pentru copii. La etajul 148 se află o punte de observaţie, iar ultimele etaje ale minunăţiei sunt dedicate sistemelor de telecomunicaţii, scrie giz.ro, într-un top al celor mai înalte clădiri din lume.

Burj Khalifa a început să fie construită din toamna lui 2004, iar după 5 ani a fost finalizată. Inaugurarea s-a făcut abia în 2010 de către şeicul Dubaiului. Momentul a fost imortalizat printr-un spectacol de artificii ce a pornit de la baza clădirii şi până sus. 

Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume FOTO Facebook/Burj Khalifa

Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume FOTO Facebook/Burj Khalifa

În cifre, potrivit agerpres.ro, mastodontul înseamnă: 330.000 de metri cubi de beton, 39.000 de tone de oţel şi 26.000 de panouri de sticlă. Valoarea totală a proiectului se ridică la circa 1,5 miliarde de dolari. Pentru construcţie s-au folosit, pe lângă materialele uzuale, utilizate la orice clădire, argint şi pietre şlefuite, Burj Khalifa fiind un simbol ostentativ al luxului.

Conform sursei citate, cea mai înaltă clădire din lume bate record după record: e clădirea din lume cu cele mai multe etaje (160), cu cele mai rapide lifturi, cu cel mai înalt etaj locuit, cu cea mai înaltă platformă exterioară de observaţie (la 452 de metri, la etajul 124), cu moscheea la cea mai mare înălţime (etajul 154), cu o piscină aflată cel mai aproape de nori (la etajul 76), cu restaurantul ridicat la cea mai mare înălţime (etajul 122) şi clubul situat la cea mai mare înălţime (etajul 144).

Luxurianta construcţie poate fi zărită de la 95 de kilometri distanţă.

Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume FOTO Facebook/Burj Khalifa

Cum arată Burj Khalifa puteţi vedea în video-ul de mai jos, sursa: Facebook/Burj Khalifa 

Un top 10 al celor mai înalte clădiri din lume, sursa youtube.com

Mai puteţi citi:

FOTO Cei mai spectaculoşi brazi din lume. De la tradiţionalul brad din pădure la minunăţii din sticlă, lego, oţel şi miliarde de beculeţe colorate

VIDEO Cum vor arăta oamenii peste 500 de ani. Transformări necesare de care ne temem şi pe care nici nu ni le putem imagina