Primăria Cluj vrea să pună unei străzi numele unui savant legionar. Reacţia Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Clujului, Emil Boc. FOTO Arhivă Adevărul

Primăria Cluj-Napoca este criticată după ce s-a aflat că ar intenţiona să atribuie unei străzi numele savantului Nicolae Paulescu. Acesta a fost unul dintre politicienii antisemiţi din perioada interbelică. Primăria respinge acuzaţiile de încălcare a legii.

Nicolae Constantin Paulescu a fost un cunoscut om de ştiinţă român, medic fiziolog, profesor universitar la Medicină în Bucureşti. 

Cu o activitate academică extrem de bogată, Paulescu s-a remarcat pentru cercetările sale şi a contribuit la izolarea hormonului pancreatic antidiabetic, numit mai târziu insulină. În schimb, ca om politic, el fost unul dintre politicienii antisemiţi din perioada interbelică. 

Potrivit Newswek, Primăria Cluj vrea să atribuie unei străzi din municipiu numele lui Nicolae Paulescu şi a confirmat acest lucru. 

Explicaţia reprezentanţilor primăriei clujene este că: „moştenirea unor oameni ca Nicolae Paulescu nu pot fi rezumate de nici o civilizaţie matură la opiniile politice ale acestora, valoarea lor ca oameni de ştiinţă fiind recunoscută la nivel internaţional”, dar şi că atribuirea numelui lui Paulescu nu încalcă Ordonanţa 31/2002, privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”, informează sursa citată.

Reacţia Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului nu a întârziat. Într-o scrisoare trimisă pe adresa Primăriei Cluj şi nsemnată de fondatorul centrului, Marco Maximillian Katz, se menţionează că „Atribuirea numelui antisemitului Nicolae C. Paulescu unei străzi din Cluj va constitui nu numai încălcarea legii care interzice reabilitarea şi promovarea Miscarii Legionare ci şi încălcarea angajamentelor de combatere a antisemitismului în România, asumate de Guvernul României la nivel internaţional.”

„Ref: Intenţia de a atribui, unei străzi din Cluj Napoca, numele antisemitului Nicolae Constantin Paulescu 

Către Primăria Cluj – Napoca             

În atenţia dlui Primar Emil Boc  

cabinet@primariaclujnapoca.ro

Bucureşti, 12 Februarie 2022

Stimate domnule Primar Boc,

În ultimele zile, presă din România a publicat articole care informează publicul larg, despre intenţia Primăriei Cluj – Napoca de a numi o stradă din municipiul pe care îl administraţi după antisemitul Nicolae C. Paulescu. 

Nicolae C. Paulescu a fost, mai presus de orice altceva, un antisemit feroce dedicat fascismului, co-fondator, alături de A.C. Cuza, al Uniunii Naţional Creştină, mişcare care a avut că drapel steagul alăturat. 

Paulescu a creat de asemenea, Liga Naţional Creştină şi fost un membru “marcant” al Mişcării Legionare, el fiind unul dintre principalii educatori  şi apărători ai asasinului Corneliu Zelea Codreanu. Că membru al Senatului Legionar, Nicolae C. Paulescu şi-a exprimat deschis şi fără nici o reţinere, ura să primitivă faţă de “jidanii” care, pentru el, valorau nu mai mult decât nişte “păduchi”, aşa cum obişnuia să ne numească pe noi, evreii. 

În acest context, însăşi intenţia de a atribui numele lui Nicolae C. Paulescu unei străzi din municipiul Cluj-Napoca, ridică serioase şi grave întrebări cu privire la modul în care cei care au iniţiat un astfel de proiect, se raportează la crimele abominale comise de Mişcarea Legionară, grupare născută din ideologia la crearea căreia a participat şi Paulescu. 

Atribuirea numelui antisemitului Nicolae C. Paulescu unei străzi din Cluj, va constitui nu numai încălcarea legii care interzice reabilitarea şi promovarea Mişcării Legionare, ci şi încălcarea angajamentelor de combatere a antisemitismului în România, asumate de Guvernul României la nivel internaţional. 

Stimate domnule Primar Boc 

Lăsăm la latitudinea dumneavoastră decizia finală pe această tema extrem de controversată şi nocivă pentru sănătatea societăţii în care trăim şi care este, în ultima perioada, tulburată, de politicieni iresponsabili care, pentru a îşi satisface nevoile personale, atentează la unitatea şi liniştea naţională,  prin tentative repetate de rescriere a trecutului. 

În încheiere va invităm să citiţi despre activitatea criminală a lui Nicolae C Paulescu, în articolul scris de jurnalistul Petru Clej, articol pe care îl puteţi accesa prin linkul care urmează:

https://m.rfi.ro/politică-122869-cuza-şi-paulescu...

Urmărim cu interes modul în care Primăria Cluj, respectiv dumneavoastră, veţi alege să trataţi acest subiect. 

Va mulţumim pentru atenţie.  

Marco Maximillian KATZ 

Founding Director”, este scrisoarea trimisă pe adresa Primăriei Cluj, în atenţia primarului Emil Boc.

Primăria Cluj-Napoca a confirmat că demersurile există şi a respins ideea că ar fi vorba de ceva ilegal. „În semn de respect pentru activitatea sa ştiinţifică, activitate care a condus la creşterea prestigiului internaţional al ţării noastre am propus atribirea denumirii „Nicolae Paulescu” unei străzi situate în parcul industrial Tetarom I. Considerăm că moştenirea unor oameni ca Nicolae Paulescu nu pot fi rezumate de nici o civilizaţie matură la opiniile politice ale acestora, valoarea lor ca oameni de ştiinţă fiind recunoscută la nivel internaţional”, a transmis instituţia.

Vă mai recomandăm şi:

Profesor din Cluj, reclamat la Poliţie după ce ar fi lovit un copil. Ce riscă acum

„Romeo şi Julieta“ din secolul al XV-lea, găsiţi în curtea unei mănăstiri din Cluj-Napoca. Motivul pentru care povestea lor de dragoste s-a sfârşit tragic