Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj cere stare de alertă la Pata Rât

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj cere instituirea stării de alertă pentru rezolvarea problemei de la Pata Rât deoarece este în pericol atât sănătatea oamenilor cât şi centura de ocolire a oraşului. El susţine că problema „lacului” de levigat – lichid toxic care se scurge din groapa de gunoi – acum accentuat de incendiul de la Pata Rât, trebuie rezolvată rapid, iar asta nu se poate face în procedură normală.

Consiliul Judeţean a trimis un comunicat în care reia motivele pentru care s-a cerut starea de alertă la Pata Rât:

„Problema actuală nu e doar a Consiliului Judeţean ci a judeţului, e o responsabilitate comună ce necesită implicarea tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu. Instituirea stării de alertă ar permite acest lucru şi ne-ar ajuta pentru că ne-ar permite să luăm măsuri urgente şi concertate care să preîntâmpine noi alunecări şi să elimine poluarea, implementând ceea ce deja  s-a decis” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

Astfel, studiile geo dispuse de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au evidenţiat faptul că printre cauzele declanşatoare ale alunecărilor de deşeuri de la rampa veche s-au numărat inclusiv ploile, apa infiltrată în decursul celor peste 70 de ani de la înfiinţarea acesteia precum şi cantităţile semnificative de apă folosite la intervenţiile de urgenţă ale I.S.U pentru stingerea incendiilor spontane izbucnite la Pata Rât. În acest context, al creşterii rapide a cantităţii de apă acumulată, există riscul real al declanşării de alunecări necontrolabile de deşeuri, care pot afecta inclusiv centura de ocolire sud-est a municipiului Cluj-Napoca (Vâlcele-Apahida).

Astfel, motivele solicitării de declarare a stării de alertă se referă, în principal, la faptul că în acest fel s-ar permite urgentarea şi simplificarea multor proceduri, extrem de greoaie în mod obişnuit şi aproape imposibil de îndeplinit în termenele stabilite. Ea ar permite, astfel, obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor necesare într-un timp mult mai scurt, fără a se mai aştepta 30 de zile sau chiar mai mult, cum este cazul avizelor şi aprobărilor pentru amplasarea staţiei de epurare şi alimentarea cu energie electrică a acesteia. Mai mult decât atât, în contextul în care Consiliul Judeţean nu deţine teren în zonă, în prezent nici măcar staţia de epurare menită să proceseze levigatul nu poate fi amplasată întrucât terenurile învecinate sunt private.

În acelaşi timp, instituirea stării de alertă ar permite ca o parte a deşeurilor să fie mutate pe terenurile învecinate, pentru a reduce astfel presiunea care apasă acum asupra vechii rampe şi care creşte considerabil riscul producerii unor noi alunecări de deşeuri. Or, în contextul actual în care terenurile învecinate sunt private iar proprietarii acestora nu sunt nici măcar cunoscuţi, o asemenea opţiune nu este posibilă, cu consecinţele negative ce decurg de aici. În acelaşi timp, starea de alertă ar permite întreprinderea în regim de urgenţă a tuturor măsurilor necesare, inclusiv a celor referitoare la realizarea unor canale colectoare de drenaj, bazine de colectare, ziduri de sprijin etc.

Reamintim în acest context faptul că forul administrativ judeţean a solicitat public, pentru a treia oară într-un interval de aproximativ două luni, declararea stării de alertă cu privire la situaţia existentă la groapa de gunoi neconformă de la Pata Rât.