Secretul ciorbei de cartofi. Cum faci cea mai bună mâncare cu ardei iute şi smântână, ingrediente-cheie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorba de cartofi, o mâncare nelipsită de pe mesele românilor FOTO Adevărul

Zeama acrişoară şi bucovineană, dar şi braşoveană, că acolo-s ţările cartofilor, plină de vitamine, se oferă fierbinte foc, cu ardei iute şi smântână. Aşa nota Radu Anton Roman în cartea sa, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), despre ciorba de cartofi.

Reţeta preparatului gustos pe care îl numea “ elixir, balsam sau poţiune magică” o regăsim pas cu pas. Sfaturile jurnalistul îndrăgostit de gastronomie le ajută pe gospodine să prepare ca la carte o mâncare gustoasă şi săţioasă.

Ingrediente:

1 kg de cartofi noi
500 g ceafă afumată de porc
1 ceapă mare
400 g zarzavat (morcov, păstârnac, ţelină)
500 g roşii
tarhon, leuştean
1 ou
100 ml bulion gros de roşii
100 ml smântână
1 lingura de zahăr
10 boabe de piper
100 ml oţet (sau 1 l borş)
10 g boia

Mod prepare:

•    Se taie ceafa în îmbucături mici, ceapa, zarzavatul şi roşiile în cubuleţe
•    Se pun toate la fiert în 3 l apă rece cu boia, piper şi oţet
•    Se taie cartofii curăţaţi de pieliţe în îmbucături mici
•    Se toacă tarhonul şi leuşteanul
•    După 30 minute de fiert se adaugă şi cartofii
•    Se bate smântâna cu ou, zahăr, bulion de roşii şi cu un pic de zeamă de ciorbă
•    După încă 20 minute de fiert se drege ciorba, se adaugă verdeaţă, se lasă să dea în câteva clocote.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Vă recomandăm şi:

Cum faci cea mai bună supă de găină.  Secretul găluştelor pufoase: cât griş se pune ca să iasă perfecte

Cum faci ciorba de perişoare perfectă, secretul gustului delicios. Reţeta celui mai popular preparat românesc

Cum găteşti ciorba de burtă perfectă, după reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul preparatului delicios care ia mahmureala cu mâna, câte ore se fierbe

Mai multe pentru tine:
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Războiul dintre Gabriela Cristea și Cristina Șișcanu. Cele două, fină și nașă, acuzații grave în mediul online
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte