Secretele tochiturii care a făcut ocolul lumii. Reţeta lu' tanti Florica din Bărăganul interbelic, gătită în Costa Rica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicoleta Săndulache(stânga), nepoata cârciumarului Tudorică decu din Bărăgan Foto:bucataras.ro

O reţetă de tochitură, care făcea furori în Bărăganul interbelic, pregătită cu măiestrie de tanti Florica, bucătăreasă la restaurantul „Butoiul roşu“ din Alexeni, a făcut înconjurul lumii. Reteţa preparatului delicios a fost gătită la emisiunea gastronomică TV „Viviana en tu Coccina” în Costa Rica, dar şi la Bucharest Food Festival, după ce a fost preluată de o profesionistă în ale bucătăriei.

Nicoleta Săndulache, membră a comunităţii Gustos.ro şi blogger culinar a dus mai departe reţeta care umplea de clienţi restaurantul pe care bunicul său l-a deschis în inima Bărăganului, în perioda interbelică şi unde gătea o tochitură senzaţională, nimeni alta decât tanti Florica. O bucătăreasă iscusită din mâinile căreia ieşeau mâncăruri cum nimeni nu mai făcea în tot Bărăganul.

Povestea tochiturii care a cucerit mii de oameni este una fascinantă, iar modul de preparea şi ingredientele folosite dovedesc îndemânarea bucătăresei. Tanti Florica a făcut celebru numele restauranului, iar bărăgănenii soseau curioşi la cârciumă să guste din vestitul fel de mâncare. Nicoleta Săndulache deapănă pe blogul său culinar povestea tochiturii pe care o găteşte cu drag, cu gândul la iubiţii săi bunici şi la vremurile de altădată.

Butoiul roşu, cârciuma faimoasă din perioada interbelică

Tochitura lu’ tanti Florica este o reţetă specifică din zonă Câmpiei Române (Bărăgan) şi ne poartă în timp în perioada interbelică, aproximativ între anii 1925-1928, când la 60 de km de Bucureşti, la Urziceni făcea furori cârciuma “Butoiul roşu”, faimoasă în epocă.Proprietarii localului, Ana şi Tudorică Decu, bunicii Nicoletei Săndulache, oameni destoinici şi gospodari, deschiseseră restaurantul cu gândul să-i ospătăze pe drumeţii obosiţi. La scurt timp, afacerea s-a dovedit una de success, deoarece cârciuma era mereu plină, iar tochitura cu mămăliguţă gătită de tanti Florica, din Alexeni, îi cucerise pe toţi.

Punea şi dragoste în bucate

Toată facerea fusese bine gândită. “Ambiţios, Tudorică a angajat femei care mai de care mai pricepute în pregătirea retetelor, iar drumeţul obosit după drumul lung îşi ungea gâtlejul cu minunata licoare a prunilor şi se înfrupta dintr-o tochitură cu mămăliguta aburindă făcuta de tanti Florica(din Alexeni) care, punea în bucate şi multă dragoste.

Aşa se face ca această tochitură cerea o carafă din vinul casei şi mergea şi un dulce, o minunată plăcintă de mere.

Când se aşezau la masă, tanti Florica făcea şi ea parte din familie, servind cu toţii masa în odaia mare; ce mândra era tanti Florica…”, scrie Nicoleta Săndulache pe blog-ul său, adăugând: Cu aceasta reţetă i-am delectat şi pe prietenii mei din Costa Rica, cand am pregătit acest preparat în cadrul emisiuni gastronomice TV "Viviana en tu Coccina”.

Iată ce ingrediente folosea tanti Florica pentru tochitură(timp de preparare 60 de minute):
•    300 grame de carne de viţel
•    300 grame carne de porc
•    4-5 căţei de usturoi zdrobiţi,
•    200 de grame şuncă ţărănească
•    300 de grame cârnaţi afumaţi
•    75-100 g pastă de tomate
•    1 pahar de vin rosu
•    sare / piper după gust
•    cimbru
•    150 g de telemea
•    ouă pentru fiecare mesean, cate un ou(ochi)
•    ardei iuţi
•    pentru mămăliga: apă, sare, mălai
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Au găsit reţeta succesului. Afaceri cu produse bio după reţete biblice şi magazin de fiţe cu carne franţuzească

FOTO Afacere de 7,5 milioane de euro: un român din Bărăgan a găsit reţeta să scoată bani din pâine bio, făcută ca la bunica

Livada cu autoservire, în care clienţii îşi culeg singuri fructele eco

Mai multe pentru tine:
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Povestea fabuloasă a fabricii de pantofi construită de un om care abia știa să scrie. Le-a încălțat pe Sophia Loren și Elena Ceaușescu, iar mai târziu pe vedetele autohtone
Frumoasă ca o zână. Prințesa Charlene de Monaco a strălucit la Balul de Crăciun cu o rochie "recomandată" de Kate
Cele 5 zodii care vor renaște după Crăciun. Au karma de partea lor și îsi schimbă destinul
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Scandal uriaș în Corbeanca. Copiii primesc mâncare de la firma consiliului local la un preț peste lege. Părinții, obligați să semneze contracte. Firma a funcționat fără autorizație de catering: „Își bat joc de copii”
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat